NYT: Explozia de la piața din Kostantinovka ar fi fost provocată de o rachetă ucraineană și nu de una rusească

NYT: Explozia de la piața din Kostantinovka ar fi fost provocată de o rachetă ucraineană și nu de una rusească

Cotidianul american New York Times a publicat o investigație, ai cărei autori au ajuns la concluzia că atacul recent asupra unei piețe din orașul Kostantinovka, în regiunea Donețk, a fost cel mai probabil provocat de o rachetă ucraineană trasă de un sistem de apărare antiaeriană Buk care a deviat de la traiectoria sa, citează BBC.

Baciu Ana

CE S-A ÎNTÂMPLAT. La începutul lunii septembrie, o explozie de rachetă în Konstantinovka a ucis cel puțin 15 persoane și a rănit peste 30 de persoane. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă pentru această lovitură.

Cu toate acestea, reporterii de la New York Times au ajuns la concluzii diferite după ce au examinat mărturiile martorilor oculari, fragmente de impact ale rachetei și urme de la sol care indică lansarea.

BBC nu poate confirma în mod independent concluziile jurnaliștilor de la New York Times.

Autorii publicației NYT amintesc că „în timpul invaziei Ucrainei, Rusia a atacat în mod repetat și sistematic civili și a lovit școli, piețe și case ca parte a unei tactici deliberate de intimidare a populației”. În același oraș Kostantinovka, în aprilie, armata rusă a bombardat case rezidențiale și o grădiniță, ceea ce a dus la moartea a șase persoane.

Cu toate acestea, circumstanțele tragediei din Kostantinovka, care a avut loc la 6 septembrie, vorbesc despre faptul că o rachetă ucraineană a explodat în piață, au precizat jurnaliștii de la NYT.

„Imediat după lovitură, autoritățile ucrainene au încercat să-i împiedice pe reporterii New York Times să poată intra în zona afectată sau să aibă acces la epava rachetei. Dar reporterii au vizitat ulterior locul faptei, au intervievat martori și au colectat părți din arma folosită", se arată în anchetă.

Un purtător de cuvânt al Armatei ucrainene a declarat pentru publicație că serviciile speciale ale țării investighează incidentul și a refuzat să facă alte comentarii, citând legile ucrainene.

Autorii investigației NYT notează că nu au date privind modul în care s-a ajuns la concluzia că racheta ucraineană ar fi explodat în Kostantinovka. Cu toate acestea, ar putea fi din cauză că aceasta a deviat de la traiectoria prevăzută, ca urmare a unei defecțiuni electronice sau a unei plombe deteriorate în timpul lansării. Impactul a fost probabil rezultatul unui accident tragic, a precizat publicația.

Racheta a venit dinspre nord-vest?

Publicitate

La scurt timp după lovitură, Ruslan Leviev, fondatorul Echipei de informații privind conflictele (CIT este declarată organizație indezirabilă în Rusia, iar Leviev este agent străin), după ce a analizat o înregistrare video din Kostantinovka postată de președintele Zelenski, a declarat că racheta ar fi putut veni dinspre nord-vest, unde se află poziții ale armatei ucrainene.

Leviev a sugerat, de asemenea, că racheta a fost lansată de un avion ucrainean. În același timp, el a subliniat că acesta a fost un accident tragic și nu o lovitură țintită.

Jurnaliștii de la NYT își bazează concluziile pe următoarele afirmații:

Probabil că lovitura rachetei ucrainene s-a produs în timpul luptelor care continuă în zonele învecinate. În noaptea precedentă, forțele rusești au bombardat Kostantinovka; canalele locale Telegram au raportat că artileria ucraineană a tras din oraș cu câteva minute înainte ca piața să fie lovită.

Imaginile de supraveghere arată că racheta a venit spre Kostantinovka din partea teritoriului aflat sub control ucrainean, și nu din zonele ocupate de armata rusă. Jurnaliștii fac această presupunere deoarece cel puțin patru trecători se întorc simultan spre cameră în momentul apropierii rachetei, adică în direcția teritoriului controlat de Ucraina. În plus, cu câteva momente înainte de explozie, se vede reflexia rachetei pe două mașini parcate, ceea ce arată direcția de deplasare dinspre nord-vest.

Potrivit analizei NYT și experților în explozibili, craterul provocat de explozie și pagubele provocate de aceasta indică faptul că racheta venea dinspre nord-vest.

Toate concluziile jurnaliștilor NYT pot fi văzute AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal