O nouă ședință la CC, cu protest la ușa instituției. Magistrații vor examina sesizarea depusă de fostul partid Șor

O nouă ședință la CC, cu protest la ușa instituției. Magistrații vor examina sesizarea depusă de fostul partid Șor

Magistrații Curții Constituționale se întrunesc din nou în ședință. Aceștia urmează să examineze sesizarea depusă de fostul partid Șor.

Baciu Ana

UPDATE 10:40: Magistrații au finalizat deliberările. Aceștia au declarat cererea de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca drept inadmisibilă. Motivul deciziei este că în caz că unul dintre judecători va fi recuzat ședința nu va avea cvorum, ceea ce va duce la imposibilitatea examinării sesizării.

UPDATE 10:05: Judecătorul Nicolae Roșca a cedat calitatea de președinte a CC, magistratei Liuba Șova. Din motiv că reprezentanții partidului Șor, scos în afara legii, au cerut recuzarea lui Nicolae Roșca, magistrații s-au retras în deliberări.

La fel ca data trecută, susținătorii fostului partid protestează în fața sediului Curții Constituționale. Aceștia scandează „noi suntem poporul” și „vrem dreptate”.

...

Protestul de la CC

Partidul Șor

Publicitate
...

Protest la CC

Partidul Șor

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Judecătorii se întrunesc din nou în ședință după ce ședința din 14 septembrie a fost amânată. Magistrații vor examina contestația cu privire la noua modificare a Codului Electoral, care interzice conducerii partidului scos în afara legii să candideze la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani.

La ședința din săptămâna trecută  reprezentanții partidului Șor, scos în afar legii au cerut recuzarea președintelui Curții Constituționale, Nicolae Roșca, prezent la examinarea sesizării.

Cererea de recuzare a fost respinsă. Și asta pentru că dacă Nicolae Roșca va fi recuzat, ședința nu va fi deliberativă, la ședință rămânând doar trei judecători.

CONTEXT. Pe 31 iulie, deputații au aprobat în a doua lectură un proiect de lege prin care, membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale. 

Ulterior, cinci deputați aleși pe lista Partidului Șor, scos în afara legii, au contestat la Curtea Constituțională modificările legislative care interzic persoanelor din conducerea formațiunii să candideze la alegeri, într-o perioadă de la trei până la cinci ani. Sesizarea a fost semnată de deputații Vadim Fotescu, Reghina Apostolova, Marina Tauber, Denis Ulanov și Petru Jardan.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal