Popescu: Teritoriul controlat de guvernul de la Chișinău poate adera la UE, indiferent ce se întâmplă la est de R. Moldova
Vicepremierul a declarat pentru Politico că menținerea țării la mila geopoliticii și conflictelor separatiste este un pericol mai mare pentru UE, decât aderarea la blocul comunitar, cu păstrarea situației actuale.
・ Cristian Bolotnicov
CE S-A ÎNTÂMPLAT. Ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, a oferit un interviu pentru revista Politico, în care a vorbit despre insistența Chișinăului de a obține un plan clar de aderare la UE, chiar și cu trupele ruse aflate ilegal în stânga Nistrului. Declarațiile au fost făcute în contextul în care UE urmează să decidă dacă va deschide negocierile de aderare cu R. Moldova.
„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist - ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră - are efecte negative masive", a recunoscut el.
Cu toate acestea, Popescu a insistat că nu este „deloc" adevărat că acest impas va afecta ambițiile de aderare ale Moldovei.
„Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar acest lucru include situația din jurul Transnistriei", a declarat el. „Nimeni nu dorește țări divizate în interiorul UE, dar menținerea țărilor la mila manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi."
DE CE ESTE IMPORTANT. Diplomații moldoveni de la Bruxelles vor prezenta marți Comisiei Europene un document de poziție în care vor argumenta că guvernul lor „a depus eforturi susținute pentru a ancora ferm țara în familia europeană a națiunilor". Potrivit unui proiect văzut de POLITICO, în următoarele săptămâni „Moldova va lansa, de asemenea, un proces de autoevaluare pentru a identifica necesitățile legislative pentru discuțiile de aderare așteptate", deschizându-și astfel calea pentru a adera fără întârziere la bloc.
Cu ocazia unei vizite în această țară în luna mai, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a fost întrebat dacă conflictul transnistrean va întârzia procesul de aderare a Moldovei. „Există precedente de state care au devenit state membre care au o problemă teritorială în interior - este cazul Ciprului", a spus el.
CONTEXT. Cu toate acestea, la începutul acestui an, eurodeputatul român Siegfried Mureșan, președintele delegației Parlamentului European în această țară, a declarat pentru POLITICO că „Moldova nu poate deveni membră a UE cu trupe rusești care staționează pe teritoriul său împotriva voinței Republicii Moldova însăși". Potrivit acestuia, în ciuda sprijinului pentru virajul său pro-occidental, „va trebui să rezolvăm acest lucru înainte de aderare".
Bruxelles-ul va oferi o actualizare a planurilor sale de extindere în octombrie. Trei dintre candidații la aderare - Moldova, Ucraina și Georgia - se confruntă cu ocuparea unei părți din teritoriul lor de către trupele rusești.
În contextul în care războiul din Ucraina face ravagii chiar dincolo de graniță, nu este clar dacă țările UE sunt pregătite să își asume un risc pentru visul european al Moldovei.