PORȚIA DE ȘTIRI | Un ministru întrebat, descusut la DESCIFRAT și... multe alte noutăți pe bandă rulantă
Am promis că venim cu PORȚIA DE ȘTIRI pe site, iat-o. Așadar, hai să vedem ce-o fost ieri...Un „Șrirliț” „călare pe sputnic” și expulzat pentru că ar prezenta pericol pentru securitatea națională; șeful Poliției de Frontieră, bănuit totuși de neglijență în cazul tragediei de la Aeroport; o alertă cu bombă, pentru că „не хочу учиться”; pelerinii hasidici, care au întâmpinat cu bine anul 5784, pleacă (tot cu bine) acasă; alegeri și candidați, judecată la Haga - Ucraina împotriva Rusiei și încă multe altele. Vedeți, prieteni, că la final, aveți și un chestionar, în care vă rugăm să ne ajutați cu niște răspunsuri.
Până acolo... Să fie știri!
・ Stela Vdovii
Știți, probabil, și, tot atât de probabil, urmăriți fidel emisiunea noastră DESCIFRAT. E cea cu două Irine (colegele noastre Irina Soltan și Irina Harea), care trag de mânecă și de limbă oameni informați și știuți, mari și văzuți, să ne povestească despre ce mai e nou și bun pe palma asta de pământ.
De această dată, în studioul AGORA a venit ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care ne-a spus despre soarta celui caldarâm (care nu e caldarâm da e pavaj... ori e caldarâm totuși...) de pe strada 31 august și despre consensul (sau nu e consens...) la care s-a ajuns cu Primăria, în privința aceasta. Despre minunea (sau ninunea) de „covor” cu simbolul „Pomul Vieții” de pe strada pietonală Eugen Doga și cine va fi amendat (s-a găsit totuși vinovatul) pentru creația populară desenată pe drum și pe cărare. Și despre cum și de ce a cântat corul Televiziunii Naționale la Adunarea Națională „Moldova Europeană” pentru o remunerare de 5.000 de lei.
Mai jos, emisiunea integrală, în care ministrul ne-a mai spus cine a organizat și cât au costat evenimentele din această vară (Adunarea Națională „Moldova Europeană”, Ziua Independenței și Ziua Limbii Române), dar și alte detalii. 🔽
Continuăm cu alte știri...
- Știrliț de Moldova. Șeful portalului „Sputnik Moldova”, Vitali Denisov, expulzat recent din R. Moldova pentru că ar prezenta pericol pentru securitatea națională, ar fi ofițer rus cu carieră în spate pe segmentul de diseminare a informațiilor.
- Oleacă - la cererea ascultătorilor? Rosian Vasiloi este bănuit de neglijență în cazul tragediei de la Aeroport. Șeful Poliției de Frontieră a fost anunțat de procurori că a fost recunoscut în calitate de bănuit în dosarul privind incidentul de la Aeroport, soldat cu moartea a două persoane.
- Vizită la New York. La invitația Secretarului General al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), António Guterres, șefa statului își începe astăzi vizita la New York pentru a participa la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale.
- Transnistria, în obiectiv. Promo-LEX cere președintei Maia Sandu să abordeze problema încălcărilor grave ale drepturilor omului din stânga Nistrului la ONU. Maia Sandu, va susține un discurs în cadrul cele de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
Când ai test la mate...
Alertă cu bombă
Liceul „Mihai Grecu” din sectorul Botanica
- Când ai test la mate. Alertă cu bombă la Liceul „Mihai Grecu” din sectorul Botanica. Instituția a fost evacuată în dimineața zilei de luni, 18 septembrie. S-a întâmplat, după ce o persoană necunoscută a comunicat că clădirea a fost minată. În urma verificărilor, s-a dovedit că alerta a fost falsă - în urma verificărilor, obiecte suspecte sau explozive nu au fost depistate. Ulterior, poliția a anunțat că autorul alertei false cu bombă este un elev din respectiva instituție de învățământ. Adolescentul a declarat ca a recurs la asemenea gest pentru a pleca mai devreme acasă de la ore.
- Coridor verde pentru... carne. Șase angajați ai ANSA, reținuți. Contra unor remunerări, aceștia ar fi facilitat intrări în țară pentru transportatori de produse alimentare (FOTO/VIDEO) La Otaci, transportatorii de produse de origine animală și vegetală ar fi traversat frontiera moldo-ucraineană fără a fi supuși verificărilor sanitar-veterinare, în schimbul unei sume de bani oferite angajaților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci, potrivit investigațiilor Centrului Național Anticorupție.
- Pojar. Călărași: Un bărbat de 44 de ani a murit după ce casa acestuia a fost cuprinsă de flăcări. Incendiu s-a produs în localitatea Hîrjăuca din raionul Călărași.
- Programului guvernamental „373”. 50 de proiecte investiționale sunt deja în derulare. Suma împrumuturilor este de 132 de milioane de lei, iar proiectele investiționale au o valoare cumulată de 183 de milioane de lei. Aceste întreprinderi activează în sectoare precum agricultura, industria prelucrătoare, transport, servicii de cazare și restaurante, sănătate și asistență socială.
Forfotă (și dezordine) la aeroport
Aeroportul Internațional Chișinău
Pelerinii evrei pleacă acasă
- Gata, au întâlnit anul 5784. Pelerinii fac cale întoarsă. Panoul decolărilor de la Aeroportul Internațional Chișinău afișează zeci de zboruri în următoarele zile - 18, 19 și 20 septembrie, cu destinația Chișinău - Tel Aviv. Aceasta în perioada când pelerinii fac cale întoarsă din Uman, Ucraina, spre Israel. În această perioadă, autoritățile anunță că accesul este limitat în Aeroport, fiind permisă doar intrarea călătorilor.
- Ai noștri tineri... Expert: „Avem tot mai puțini tinerii în țară, dar sunt tot mai dornici de carte”. În urma unei analize, s-a constatat că în Republica Moldova au rămas tot mai puțini tineri. De altă parte, cei care au rămas în țară, manifestă un interes aprins pentru a învăța.
- Nistrule, la fundul tău... Descoperire spectaculoasă (FOTO). Din Nistru a fost ridicată o barcă, care ar putea deveni patrimoniu cultural. Potrivit directorului Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, obiectul ar putea avea sute de ani.
Hai la alegeri!
- Bătălia pentru Chișinău. Dragoș Galbur intră în cursa pentru funcția de primar de Chișinău. Președintele Partidului Național Moldovenesc, va candida la alegerile locale din Chișinău planificate pentru 5 noiembrie.
- Și pentru regiuni. Rând pe rând, PAS își anunță candidații. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a anunțat candidații funcția de prima în orașul Rîșcani și Nisporeni.
EDITORIAL de Laurențiu Pleșca
Editorial
Laurențiu Pleșca
- EDITORIAL | Ne așteaptă trei rânduri de alegeri. Forțele pro-UE trebuie să se coaguleze, de dragul vectorului european. Conform celor mai recente sondaje de opinie, fie ele comandate de un partid politic ori elaborate de societatea civilă, observăm că pe eșichierul de dreapta al spectrului politic doar un partid politic ar ajunge în următorul Parlament - partidul de guvernământ. Iar prin această situație se înțelege de ce Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu depinde atât de mult de opiniile opoziției parlamentare. Totuși, ar fi oportună o mai mare deschidere față de ideile opoziției extra-parlamentare, formată din partidele profund pro-europene, dar și o conlucrare mai strânsă cu ele.
INTERNAȚIONAL
- Judecată. Tribunalul de la Haga începe audierile privind procesul de genocid intentat de Ucraina împotriva Rusiei. Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga a început, la data de 17 septembrie, audierile privind procesul Ucrainei împotriva Rusiei, intentat de Kiev imediat după ce trupele rusești au invadat țara anul trecut.
- Pericol. Alertă în Bulgaria. O dronă kamikaze a căzut într-o localitate aflată la aproape 35 de km de granița cu România. Dronele încep să cadă tot mai des pe teritoriul țărilor din apropiere. De data aceasta drona a căzut pe teritoriul Bulgariei, în apropiere de granița cu România.
- Tragedii. Libia: Patru salvatori din Grecia veniți în misiune și-au pierdut viața într-un accident rutier. 15 colegi sunt răniți. Patru membri ai unei echipe de salvare grecești au murit duminică într-un accident rutier în Libia, la scurt timp după sosirea lor pentru a participa la operațiunile de căutare și salvare în urma inundațiilor mortale, a declarat un ministru libian.
- Problema cerealelor. Kievul susține că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza menținerii restricțiilor de import a cerealelor ucrainene. Deși la 15 septembrie a expirat interdicția aprobată de Comisia Europeană, guvernele Poloniei, Ungariei și Slovaciei au anunțat că o vor menține unilateral.
Alt fel de lectură
Femeia după naștere, privire din interior
Un articol de Irina Harea
- Despre postpartum, cumva mai științific. Femeia după naștere - privire din interior Așteptarea unui copil este un proces plin de emoție, care predispune atât viitoare mamă cât și întreaga familie la așteptarea unei vieți noi și pline. Totuși, de multe ori, imediat după nașterea propriu-zisă, femeile parcă se schimbă, realitatea lor parcă devine alta, iar ceea ce, până ieri le aducea fericire, astăzi le trezește frici, anxietate și un boom de emoții pe care nu știu cum să-l gestioneze. De fapt, fiecare stare pe care o trăiesc lăuzele are explicație și toate emoțiile încep și se termină în creierul nostru. Am decis să vedem cum arată perioada postpartum din interior și să explicăm pe înțeles de ce ultima zi de graviditate poate deveni, lejer, prima zi de tornadă emoțională. Asta pentru a înțelege au sau nu au femeile dorința să-și facă bucle și să-și aplice machiaj imediat după ce au expulzat din ele un om. Decât dacă nu sunt prințese de Windsdor (acolo asta face parte din protocol).
Părerea Dumeavoastră despre NewsLetterul Dumneanoastră
Prieteni, aceasta a fost prima ediție a newsletterului PORȚIA DE ȘTIRI, care a „migrat” din căsuțele poștale ale abonaților, pe site. Sperăm să fie utilă experiența și să continuăm tot așa, pentru că informația e tare importantă.
Apropo, pentru cei care cunosc mai multe despre newsletterul PORȚIA DE ȘTIRI, dar și pentru cei care au făcut astăzi cumoștință cu el, avem un chestionar, din care vrem să aflăm părerea Dumeavoastră despre NewsLetterul Dumneanoastră.
Sunt doar trei întrebări și nu vă va lua decât un minut să răspundeți la ele. E doar un minut, care va aduce însă mare bucurie pe holurile redacției, pentru că ne va ajuta sa dezvoltam mai bine acest produs.
Chiar vă rugăm frățește, intrați pe acest link https://bit.ly/agoranewsletter și dedicați un minut din viață pentru a ne spune pe șleau cât de „comestibilă” este PORȚIA DE ȘTIRI AGORA.
Cu drag de cititorul nostru, echipa.