Reacția ex-pretorului Rîșcani după ce ministrul Culturii anunță sancțiuni pentru covorul cu „Pomul Vieții”

Reacția ex-pretorului Rîșcani după ce ministrul Culturii anunță sancțiuni pentru covorul cu „Pomul Vieții”

Fostul pretor al sectorului Rîșcani al capitalei, Vlad Melnic, spune că nu ar fi fost responsabil de amenajarea covorului din pavaj cu simbolul „Pomul Vieții” și crede că ancheta va demonstra acest lucru. Reacția vine după detaliile oferite de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la emisiunea DESCIFRAT”.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Fostul pretor al sectorului Rîșcani al capitalei, Vlad Melnic, spune că nu poartă răspundere pentru covorul din pavaj de pe strada pietonală „Eugen Doga”.

Domnul ministru cunoaște cine a executat real lucrurile acolo? Cu cine au fost încheiate contractele de reabilitarea a zonei pietonale? Pretura Rîșcani nu a executat această lucrare. Și în anchetă asta o să fie scris. Eu nu am treabă cu covorul „Pomul Vieții”. Acesta nu a fost achitat din banii Sectorului Rîșcani

Autor: A declarat Vlad Melnic, contactat de AGORA.

Publicitate

Fostul pretor mai spune că nu cunoaște despre ancheta demarată pe marginea cazului și că nu a fost contactat de structuri abilitate cu privire la acest subiect.

AGORA a cerut precizări de la Ministerul Culturii care comunică suplimentar că: „Responsabil pentru executarea lucrărilor respective este fostul pretor de Rîșcani. Pentru aceste lucrări, nu au existat autorizație, dar nici avizul CNMI. Cel puțin, aceasta reiese din documentația elaborată de Primărie în acest caz”.

...

„Covorului” cu simbolul „Pomul Vieții” de pe strada pietonală Eugen Doga

Primăria Chișinău

CONTEXT. Reacția lui Vlad Melnic vine după ce, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat în studioul AGORA că lucrările de amenajare a „covorului” cu simbolul „Pomul Vieții” de pe strada pietonală Eugen Doga sunt ilegale. În consecință, după o anchetă, urmează sancțiuni.

„Agenția de Inspectare a Monumentelor a analizat și vom înainta pentru sancționare. Responsabil de acest covor minunat se face pretorul de Rîșcani, și o să înaintăm probabil în conformitate cu legea, și i se va aplica o amendă”, spune Sergiu Prodan.

Cu referire la Vlad Melnic, amintim că în dimineața zilei de 11 septembrie, primarul Ion Ceban a anunțat că la Pretura sectorului Râșcani a fost numită o nouă conducere și un nou pretor. La distanță de câteva ore, fostul pretor Vlad Melnic afirmă că a aflat „din presă despre demiterea lui” și susține că această întâmplare i-a confirmat că a luat decizia corectă de a nu adera la partidul edilului Ion Ceban.

Anterior, la 5 iulie, primarul capitalei Ion Ceban, a anunțat că avem covor cu ornament tradițional în centrul capitalei. Ultimul element din compoziție este „Pomul Vieții” care unește pietonala Eugen Doga și „clapele pianului” cu covorul tradițional în pavaj de pe aleea din bd. Grigore Vieru. Creația însă pare să nu fie apreciată la 100%. Mediul online a fost invadat de reacții, sugestii de îmbunătățire a proiectului și memeuri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal