Ultimă oră! Azerbaidjanul lansează o operațiune împotriva Nagorno-Karabahului (UPDATE)

Ultimă oră! Azerbaidjanul lansează o operațiune împotriva Nagorno-Karabahului (UPDATE)

Ministerul Apărării din Azerbaidjan afirmă că a început operațiuni „antiteroriste" în regiunea Nagorno-Karabah, aflată sub control armean.


Felicia Nedzelschi

UPDATE 14:25 Rusia este profund alarmată de escaladarea bruscă a situației din Nagorno-Karabah și face apel la părțile aflate în conflict să oprească vărsarea de sânge și să revină la o soluție diplomatică. Acest lucru a fost declarat în cadrul unui briefing de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. „Suntem profund alarmați de escaladarea bruscă a situației din Nagorno-Karabah", a declarat ea. „Partea rusă îndeamnă părțile aflate în conflict să oprească vărsarea de sânge, să înceteze imediat ostilitățile și să revină pe calea reglementării politice și diplomatice", potrivit agenției guvernamentale TASS.

UPDATE 14:15 Azerbaidjanul spune că singura cale către pace în regiune este retragerea completă a trupelor armene din Karabah și dizolvarea regimului de la Stepanakert. Armenia a răspuns succint: „Republica Armenia nu are o armată în Nagorno-Karabah”.

UPDATE 13:55: Ministerului Apărării din Azerbaidjan spune că scopul atacurilor este de a asigura securitatea militarilor azeri și de a restabili ordinea constituțională a republicii în regiune.

Fostul ministru al republicii Nagorno-Karabah nerecunoscute, Ruben Vardanian, relatează că în acest moment regiunea este supusă bombardamentelor masive de artilerie. Conform rapoartelor presei azere, spațiul aerian este închis aviației armene.

Precizăm că situația din Nagorno-Karabah a început să se deterioreze după ce în decembrie 2022, activiștii azeri au blocat drumul Lachin, singura rută de transport care face legătura între Karabakh și Armenia.

UPDATE 13:10: „Situația la frontierele Armeniei este relativ stabilă”, transmite Ministerul Apărării din Armenia. 

CE S-A ÎNTÂMPLAT: Luni la rând au existat tensiuni în jurul enclavei etnice armene, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului.

Sirene de raid aerian au fost raportate în principalul oraș din Karabah, Stepanakert.

Într-o declarație emisă marți, oficialii azeri au declarat că au lansat „activități antiteroriste locale” pentru a „reprima provocările pe scară largă” în teritoriul controlat de etnicii armeni.

Publicitate

CONTEXT: Cei doi vecini, Azerbaidjan și Armenia, au intrat în război de două ori din cauza regiunii Nagorno-Karabah, prima dată la începutul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice, și din nou în 2020.

Din decembrie, Azerbaidjanul a montat o blocadă de facto a singurei rute de intrare în enclavă dinspre Armenia, cunoscută sub numele de Coridorul Lachin.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal