Vremea latrinelor ia sfârșit. Elevii din 178 de școli din țară vor avea blocuri sanitare renovate

Vremea latrinelor ia sfârșit. Elevii din 178 de școli din țară vor avea blocuri sanitare renovate

În acest an, în 32 de instituții de învățământ vor fi renovate blocurile sanitare, iar unele școli chiar construite altele noi. Aceste lucrări vor continua și în alte 118 instituții, în anul 2024. Astfel, cea mai mare parte dintre elevi vor fi asigurați cu servicii de apă și sanitație de calitate. Mai mult, sunt prevăzute măsuri inclusiv pentru situațiile în care „vor fi ținute sub cheie” băile (re)construite. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Olga Scripnic

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ. În 178 de instituții din țară elevii nu au acces la servicii de apă și sanitație de calitate. Cel puțin așa arată datele colectate de Ministerul Educației și Cercetării. Astfel, până la sfârșitul anului 2024 vor fi realizate lucrări de construcție sau reparație pentru a asigura accesul de calitate al copiilor la aceste servicii.

Este dreptul fiecărui copil să aibă acces la apă și sanitație, ei merită un mediu de învățare sănătos, care să ofere un acces durabil la surse sigure de alimentare cu apă, servicii de sanitațe și de igienă de calitate. 

Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

Publicitate

Astfel, până la sfârșitul acestui an, 2023, în 32 de instituții de învățământ vor fi renovate blocurile sanitare.În acest sens, din bugetul de stat a fost alocat 25 milioane de lei, pentru 25 de instituții de învățământ, din 14 raioane de la nordul la sudul țării. Mai mult, alte 7 școli urmează a beneficia de lucrări de reparație în acest sens, tot până la final de an. Investiția de 4.3 milioane de lei va fi făcută de UNICEF.

Mai mult decât atât, intervenția ministerului ar urma să fie nu doar la nivel de infrastructură, ci și din punct de vedere a asigurării mentenanței și a exploatării corecte.

Vom interveni plenar, pentru că există situații când aceste blocuri sanitare sunt construite, dar sunt ținute sub cheie. Vom oferi instruiri, suport, materiale informative, pentru a ne asigura că acele blocuri sanitare sunt exploatate corect, că există mentenanța, iar copii știu cum să le utilizeze.

Autor: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării

CE URMEAZĂ. În 2024, Ministerul Educației și Cercetării anunță că 143 milioane de lei vor fi alocați pentru renovarea sau construire blocurilor sanitare în școli. Beneficiarii vor fi elevii din 118 școli din țară.

În acest sens, Banca Mondială oferă un sprijin de 58 milioane de lei pentru a fi reparate toaletele din 18 instituții de învățământ din țară, iar UNICEF va contribui financiar cu 85 milioane de lei pentru a fi îmbunătățite peste 100 de blocuri igienico-sanitare.

În acest fel, cea mai mare parte a școlilor din R. Moldova, până la sfârșitul anului 2024 ar urma să ofere elevilor accesul la servicii de apă și sanitație de calitate. O problemă neacoperită ar rămâne în cazul școlilor care sunt în localități care nu au acces la apă și canalizare, anunță ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

CONTEXT. La începutul mandatului de ministru al Educației și Cercetării, Dan Perciun, a explicat lista obiectivilor și a acțiunilor pe care urmează să le întreprindă. Printre acestea se numără: sistemul de învățământ din R. Moldova care ar urma să fie reîmprospătat cu cadre didactice noi și recalificate. În acest sens, studenții de la facultatea de pedagogie vor avea o bursă mai mare și condiții de studiu îmbunătățite, iar profesorii vor acces la cursuri de formare gratuite. Mai mult, pentru elevii din mediile defavorizate ar urma să fie acordate facilități care să le permită accesarea studiilor calitative. Iar fenomenul „asociațiilor de părinți” ar urma să fie înlocuit cu un mecanism de „donație transparentă” în școli. Află aici alte obiective ale ministrului Educației, Perciun.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal