Zelenski, pentru prima dată în Consiliul de Securitate al ONU. A cerut lipsirea Rusiei de dreptul de veto

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski în prima apariție fizică la Consiliul de Securitate

NY Times

Zelenski, pentru prima dată în Consiliul de Securitate al ONU. A cerut lipsirea Rusiei de dreptul de veto

În prima sa apariție fizică la acest important for al ONU, președintele ucrainean a criticat organizația pentru lipsa de acțiuni suficiente și a prezentat un plan de pace în 10 puncte, scrie The New York Times.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat miercuri, în fața sesiunii Consiliului de Securitate al ONU, planul în 10 puncte al țării sale pentru a pune capăt războiului cu Rusia, a criticat ONU pentru că nu își îndeplinește rolul și nu rezolvă conflictele mondiale și a cerut ca Moscovei să i se retragă dreptul de veto în Consiliu.

„Este imposibil să oprim războiul, deoarece toate acțiunile sunt supuse veto-ului agresorului", a declarat el.

Zelenski s-a adresat Consiliului de mai multe ori prin intermediul unei înregistrări video din Ucraina, de când trupele rusești i-au invadat țara în februarie 2022, însă aceasta a fost prima dată când a participat personal la o sesiune privind Ucraina.

Au trecut deja 574 de zile de durere, pierderi și luptă. Rusia a ucis cel puțin zeci de mii de oameni de-ai noștri și a transformat milioane de oameni în refugiați prin distrugerea locuințelor lor. Cea mai mare parte a lumii recunoaște adevărul despre acest război, este o agresiune criminală și neprovocată a Rusiei împotriva națiunii noastre, menită să acapareze teritoriile și resursele Ucrainei.

Autor: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

După ce marți a ținut un discurs înflăcărat în fața Adunării Generale, discursul dlui Zelensky în fața consiliului a avut un ton temperat. El și-a exprimat recunoștința față de țările care au sprijinit Ucraina prin acordarea de asistență militară și prin impunerea de sancțiuni Rusiei. El a invitat toate țările să se angajeze alături de Ucraina în ceea ce privește planul său de pace în 10 puncte, care prevede o retragere completă a Rusiei de pe teritoriul Ucrainei.

Nebenzia a petrecut câteva minute la începutul sesiunii plângându-se de faptul că Zelenski este primul lider care se adresează Consiliului, având în vedere că Ucraina nu se numără printre cei 15 membri ai acestuia. Argumentele acestuia au fost respinse de premierul Albaniei, Edi Rama care a condus ședința și i-a răspuns că ar putea să respingă discursul lui Zelenski „dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina”.

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Sesiunea face parte din reuniunea Adunării Generale a ONU de la New York, unde audiența lui Zelenski a fost formată din alți lideri globali - inclusiv aliați și reprezentanți ai țărilor care au stat pe baricade în legătură cu invazia Rusiei sau au înclinat spre Moscova.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, s-a uitat mai mult la telefon în timpul remarcilor lui Zelenski, gest repetat și de alți reprezentanți diplomatici în cadrul reuniunilor ONU. Iar ministrul de externe al Rusiei, Serghei V. Lavrov, nu a fost prezent la discursul liderului ucrainean. 

Când Lavrov a vorbit mai târziu, ca justificare a invaziei țării sale, el a reiterat afirmațiile sale potrivit cărora Occidentul a organizat o „lovitură de stat" în Ucraina pentru a instala un președinte pro-occidental. De asemenea, el a apărat dreptul de veto al Rusiei la ONU ca fiind „legitim".

CONTEXT. Sesiunea Consiliului de Securitate referitoare la războiul din Ucraina a fost unul dintre cele două evenimente secundare de profil înalt din cadrul Adunării Generale care au surprins tensiunea din jurul crizelor globale majore. Celălalt a fost un summit special privind ambiția climatică găzduit de secretarul general, António Guterres.

Apelurile de reformare a Consiliului de Securitate și a Organizației Națiunilor Unite în general pentru a reflecta mai bine ordinea mondială actuală au fost reluate de mulți lideri mondiali și de secretarul general al ONU, António Guterres.

Zelenski a cerut o reprezentare permanentă în Consiliu din partea Africii, Asiei, Germaniei, lumii musulmane, statelor din Pacific și Americii Latine. De asemenea, el a spus că Adunarea Generală, cu cele 193 de state membre, trebuie să fie împuternicită să retragă locul Rusiei în Consiliu și dreptul de veto.

În prezent, nu există niciun mecanism la ONU care să înlăture Rusia din Consiliu sau să îi ia dreptul de veto, deoarece schimbările în componența sau în regulamentul Consiliului trebuie aprobate de toți cei cinci membri permanenți - Statele Unite, Franța, Marea Britanie, China și Rusia. Adunarea Generală nu a votat niciodată pentru a expulza un stat membru.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.