„Hai să ne înțelegem” - varianta universitară: Costul corupției în educație se vede când te operează un student care a plătit pentru diplomă (VIDEO)

În prima ediție a podcastului „Hai să ne înțelegem” ne vom aprofunda într-un subiect fierbinte și extrem de relevant în această perioadă a anului: corupția în universități. Alături de invitatul nostru, Ion Pruteanu, șeful Direcției Educație Anticorupție al Centrului Național Anticorupție (CNA), vom descoperi problema dintr-o perspectivă de „insider”, de la raportare și până la combatere și prevenție.

21 septembrie 2023, 19:00Cristian Bolotnicov

„Hai să ne înțelegem” - varianta universitară: Costul corupției în educație se vede când te operează un student care a plătit pentru diplomă (VIDEO)

-

-

În universitățile din R. Moldova, reticența de a declara actele de corupție, prezente de la admitere și până la înmânarea diplomei, face ca mulți dintre autorii acestora să rămână nepedepsiți. Chiar și în condițiile unui număr de studenți în scădere constantă, universitățile, dar și educația în general, ocupă loc de frunte în topul celor mai corupte domenii.

Iată de ce, un prim sfat pentru o studenție fără șpagă este denunțarea persoanelor care comit acte de corupție.

Vin cu un îndemn către studenți să fie proactivi. Atunci când profesorii solicită bani cu titlu deschis, pentru anumite servicii, fie că e vorba de lichidarea restanțelor, colocvii, examene, susținerea tezelor de licență, de master, iar acestea sunt impuse, condiționate, avem o linie de comunicare directă, unde operatorii vor recepționa aceste informații și vor transmite mai departe.

Autor: Ion Pruteanu, șef al Direcției Educație Anticorupție a CNA

La distanță de cinci ani, cazul lectorilor de la ASEM pare să fie uitat, deși 64 de persoane au intrat atunci în vizorul procurorilor, care au deconspirat o schemă pusă la cale de mai multe persoane, care ofereau examene de promovare contra-cost, teze anuale și de licență, dar și note pentru practica de producție. În cursul discuției am aflat ce s-a întâmplat cu cei vizați, mai ales că subiectul a revenit în atenția opiniei publice după ce s-a aflat că un actual membru al CSM este în continuare urmărit penal în acest dosar. Totodată, am evoluat statistica privind evoluția numărului actelor de corupție raportate de atunci.

Totodată, în cadrul acestei ediții veți afla și despre primul precedent de pedepsire a strângerii ilegale de fonduri în sistemul de învățământ, în urma căruia vinovatul a ajuns să presteze ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

O altă problemă semnalată, după comasarea mai multor instituții de învățământ superior, în atenția CNA au intrat și prezența nu doar a studenților, ci și a „angajaților fantomă”.

Cu toate acestea, evaluarea costurilor corupției în educație rămâne la fel de grea ca și prevenirea acesteia, or acestea ajung să se vadă uneori peste ani de zile.

Costurile sunt greu de evaluat, ele se văd atunci când te operează un student de la medicină care a învățat pe online și a plătit pentru diplomă.

Autor: Ion Pruteanu, șef al Direcției Educație Anticorupție a CNA

Cu informații de la cei mai buni în domeniul de combatere al corupției și cu cazuri concrete, vă invităm să urmăriți primul episod al podcastului „Hai să ne înțelegem”. Ascultați, învățați și, cel mai important luați atitudine pentru a avea o studenție fără corupție.

Seria de podcasturi este realizată cu susținerea proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Opiniile exprimate reprezintă opinia autorilor și nu reprezintă neapărat poziția finanțatorilor și a GIZ.

Partener al proiectului este Asociația Presei Independente care implementează proiectul „Sensibilizarea publicului și dezvoltarea de soluții digitale pentru consolidarea statului de drept și combaterea corupției”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.