Moldovagaz analizează trei scenarii de ajustare a prețurilor la gaze. Ceban: „Am putea obține o reducere a tarifului la nivel de 1000 de lei”

poză simbolă

Moldovagaz analizează trei scenarii de ajustare a prețurilor la gaze. Ceban: „Am putea obține o reducere a tarifului la nivel de 1000 de lei”

În sezonul de încălzire 2023-2024, moldovenii ar putea plăti mai puțin pentru factura la căldură. Cel puțin asta a dat de înțeles președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă. Ceban a precizat că, în prezent, Moldovagaz analizează trei scenarii de reducere a tarifelor la gaze.

Irina Harea

CE S-A ÎNTÂMPLAT ȘI DE CE ASTA CONTEAZĂ: În luna iulie 2023, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom pentru R. Moldova, ținând cont de puterea calorică, a constituit 550,60 de dolari per mia de metri cubi. Întregul volum de gaz de la furnizorul rus a fost direcționat către nevoile SRL Tiraspoltransgaz

„Punctul de pornire pentru trimestrul patru al anului 2023, referitor la o posibilă reducere a tarifelor la gazele naturale este costul gazelor pentru trimestrul 4 la nivel de 550 de dolari mia de metri cubi. Astăzi, în tarif, este inclus prețul de achiziție la nivel de 750 de dolari prețul mediu ponderat pentru întreg anul, iar pentru trimestrul patru este de 600 de dolari. E vorba de calculul tarifului ajustat la începutul lunii iunie. Prognozele noastre sunt de la 550, 500, 450, trei scenarii și dacă facem o analiză, reducerea prețului de achiziție a gazului natural cu 50 de dolari, practic ne aduce o reducere a tarifului la nivel de 1000 de lei (n.r. la mia de metri cubi)”, a explicat Ceban.

Vadim Ceban susține că în cazul în care nu este schimbat prețul de achiziție la aceste limite, Moldovagaz nu se poate adresa către regulator cu cereri de ajustare a tarifului:

„Pentru anul 2024 am estimat cu aceeași proiecție a tarifelor, pentru întreg anul 2024. Maxim ce putem obține în cazul în care prețul mediu ponderat de procurare pentru anul 2024 va fi 450 de dolari, putem vedea anumite schimbări ale tarifelor la nivel de minus 20-21%”.

De asemenea, Ceban a precizat că prognoza consumului pentru perioada curentă este mai mare decât a fost în anul 2022 și în primul trimestru al anului 2023.

„S-au schimbat termenii de începere a sezonului de livrare/furnizare a gazelor naturale, anul gazier începe la 1 octombrie 2023 și durează până la 1 octombrie 2024. Dacă anul trecut am avut consum de 657 milioane metri cubi, anul acesta planificăm să furnizăm cca 940,7 milioane de metri cubi pentru consumatorii de pe malul drept. Majoritatea consumului va fi îndreptat pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii non-casnici consumul nu se modifică, chiar se micșorează” , a spus președintele Moldovagaz.

CONTEXT: În prezent, Moldovagaz are încheiate două contracte de furnizare a gazelor naturale - unul semnat cu Gazprom în 2021, până în 2026. Acest contract îi acordă țării noastre posibilitatea de a primi, zilnic, 5,7 milioane de metri cubi pe zi, 171 milioane metri cubi lunar. Vadim Ceban a explicat că această cantitate de gaze naturale este îndreptată în totalitate către Tiraspol Transgaz, care la rândul său utilizează aceste cantități pentru livrarea către centrala de la Cuciurgan care produce energie electrică, livrată inclusiv consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Al doilea contract este încheiat cu EFET, semnat în august 2022. Contractul prevede tranzacționarea unui volum total de aproximativ 480 milioane metri cubi de gaze până la sfârșitul anului 2023, la un preț mediu ponderat preliminar de aproximativ de 600 dolari/ 1000 m3. Totuși, prețul se schimbă în fiecare lună.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.