CE S-A ÎNTÂMPLAT. Detaliile se conțin într-un răspuns al Procuraturii Anticorupție oferit la solicitarea AGORA.
„Procuratura Anticorupție nu a fost interpelată de către Comisia de Pre-vetting, pentru a oferi informații referitoare la candidatul Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați”, se arată în răspunsul instituției.
Răspunsul este în contradicție cu comunicatul Comisiei din 21 septembrie unde se menționează că „Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens.”.
Reprezentanții Procuraturii admit că au primit de la Comisia de pre-vetting, multiple solicitări în privința mai multor candidați la CSP și CSM, supuși evaluării de către Comisie.
„Pentru a asigura furnizarea unui răspuns deplin, angajații Procuraturii Anticorupție verificau atât bazele de date, cât și solicitau această informație de la fiecare procuror separat. La toate solicitările Comisiei de Pre-vetting, Procuratura Anticorupție a expediat Comisiei informația disponibilă în cazul fiecărui candidat supus evaluării”, se arată în răspunsul instituției.
Mai mult, Procuratura Anticorupție susține că „nu-i este oferit obligația și nici dreptul, de a acumula informații și a sesiza, din oficiu, Comisia de Pre-vetting, referitor la candidații supuși evaluări”, or potrivit reprezentanților instituției, furnizarea acestor informații ar veni în contradicție cu principiul prezumției nevinovăției.
De cealaltă parte, reprezentanții Comisiei pre-vetting susțineau că „nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul”.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Anterior, CNA a confirmat Comisiei pre-vetting calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI.
De altfel, în dimineața zilei de 21 septembrie, Comisia Pre-Vetting informa că la etapa de evaluare pentru funcția de membru CSM, nu a deținut informații cu privire la careva investigații sau proceduri penale în care e vizat Iulian Muntean. Acesta a ajuns într-un final, numit de Parlament, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
CONTEXT. Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean este vizat în calitate de învinuit într-o cauză penală pornită în anul 2018. Acesta a fost acuzat că în perioada anilor 2017 - 2018, activând în calitate de lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, conform înțelegerilor cu alte persoane, a apreciat mai mulți studenți din cadrul ASEM, cu note favorabile acestora la mai multe discipline, pentru care a pretins, acceptat și primit mijloace bănești ce nu i se cuvin, prin intermediul altor persoane, investigate în aceeași cauză penală, a transmis Procuratura Anticorupție.
Avocatul Iulian Muntean a venit cu o reacție la informațiile apărute în presă, cu privire la faptul că este vizat într-un dosar penal pornit pe fapte de corupție de către Procuratura Anticorupție în anul 2018. Este vorba de cazul lectorilor de la ASEM, în urma căruia mai mulți angajați ai instituției au fost puși sub urmărire penală.
În cadrul unei postări pe rețelele de socializare, Muntean susține că dosarul este „fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri”.
Precizăm că, potrivit cauzei penale, Iulian Muntean a fost acuzat că în perioada anilor 2017 - 2018, activând în calitate de lector universitar în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, conform înțelegerilor cu alte persoane, a apreciat mai mulți studenți din cadrul ASEM, cu note favorabile acestora la mai multe discipline, pentru care a pretins, acceptat și primit mijloace bănești ce nu i se cuvin, prin intermediul altor persoane, investigate în aceeași cauză penală, a transmis Procuratura Anticorupție.
Menționăm că, Iulian Muntean este candidatul la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023 și a fost numit de Parlament în CSM pe 7 septembrie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.