Primele tancuri Abrams „made in USA” au ajuns în Ucraina, anunță Zelenski

Tancurile Abrams M1 în Ucraina

X/Visegrad

Primele tancuri Abrams „made in USA” au ajuns în Ucraina, anunță Zelenski

Oficialii americani spun că primul lot conține 31 de tancuri Abrams M1, promise încă de la începutul anului și livrate înainte de termenii estimați, notează The New York Times.

Cristian Bolotnicov

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Primele tancuri Abrams de fabricație americană au fost livrate Ucrainei, a declarat luni președintele Volodimir Zelenski, sosind cu câteva luni înainte de estimările inițiale și la timp pentru a fi folosite în contraofensiva Kievului împotriva forțelor rusești.

Mai multe tancuri M1 Abrams vor fi trimise în lunile următoare, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării, care au declarat că cele trimise sâmbătă în Ucraina sunt primele din cele 31 pe care administrația Biden a promis că le va furniza.

Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu erau autorizați să vorbească în mod public, nu au vrut să spună câte au fost livrate până acum, iar Zelenski nu a oferit detalii într-o postare pe canalul său Telegram.

„Abrams sunt deja în Ucraina și se pregătesc să ne întărească brigăzile", a scris Zelenski, adăugând că este „recunoscător aliaților".

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Abrams se va număra printre alte tancuri din arsenalul Ucrainei pe care aceasta le-ar putea folosi pentru a pătrunde și, eventual, a recupera teritoriul deținut de Rusia în regiunile estice și sudice ale Ucrainei, unde luptele se prelungesc de luni de zile fără progrese majore. Dar Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene, a avertizat că Abrams ar trebui să fie desfășurate „într-un mod foarte personalizat, pentru operațiuni foarte specifice și bine concepute", altfel riscă să fie distruse.

Foști ofițeri militari americani de rang înalt spun că ar putea dura ceva timp până când Abrams vor fi trimise pe câmpul de luptă, deoarece trupele ucrainene se vor asigura mai întâi că dispun de elementele de sprijin necesare și vor decide unde și când vor fi vehiculele cele mai eficiente. Până atunci, este probabil ca locația tancurilor să fie ținută sub tăcere, deoarece forțele ucrainene „nu vor să înceapă să le piardă în urma unor lovituri de precizie înainte de a intra efectiv în luptă", a declarat Ben Hodges, un general în retragere care a comandat anterior armata americană în Europa.

CONTEXT. Cu doar un an în urmă, aliații s-au opus trimiterii de tancuri de fabricație occidentală în Ucraina, îngrijorați că acest lucru ar atrage NATO mai direct în război și ar intensifica și mai mult tensiunile cu președintele rus Vladimir V. Putin.

În ianuarie, însă, convinși că Ucraina are nevoie de mai multe vehicule blindate grele pentru a face față forțelor rusești, Marea Britanie, Germania și Statele Unite au fost de acord fiecare să furnizeze tancurile occidentale moderne sau să permită transferul lor la Kiev. 

Ucraina a declarat că are nevoie de cel puțin 300 de tancuri occidentale pentru contraofensiva sa, dar până acum a primit doar aproximativ jumătate din acest număr, a declarat colonelul Markus Reisner din Austria, care monitorizează îndeaproape războiul la principala academie de pregătire militară din Austria.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.