CE S-A ÎNTÂMPLAT. R. Moldova nu refuză integrarea în UE împreună cu Transnistria. Însă acest lucru se poate întâmpla în câteva etape. „Nu e un refuz, dar integrarea se poate fi în doi pași. Desigur că toți ar vrea ca acest lucru să fie paralel. Dar integrarea ar putea fi pe rând”, a spus Maia Sandu.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Președinta țării afirmă că procesul trebuie să avanseze indiferent de conflictul din regiune. Asta ca nivelul de trai în țară să crească. „Noi nu putem încă 30 de ani să rămânem în situația în care nici democrația nu este consolidată, nici condițiile de viață nu sunt cele mă înalte”, spune președinta.
Afirmația Maiei Sandu vine drept explicație la declarația ministrului de Externe, Nicu Popescu. Oficialul a declarat pentru „Politico”:
„Nimeni nu dorește ca în UE să fie țări divizate, dar să ții țările în puterea manipulaților geopolitice a conflictelor separatiste ar fi și mai rău și pentru continent, și pentru UE, și pentru noi. Noi trebuie să ne integrăm”.
Maia Sandu spune că integrarea UE este prioritate și că scopul rămâne aderarea până în 2030.
„Pentru noi programul este UE. Acolo vom putea trăi în pace pentru că aceasta e menirea UE. De altă parte vedem că Rusia este despre război și sărăcie. Vedem oameni reținuți doar pentru că au spus că sunt împotriva războiului.
Avem șanse bune de integrare până la sfârșitul acestui deceniu dacă vom munci”, punctează șefa statului.
CE URMEAZĂ. În prezent, R. Moldova s-a angajat să îndeplinească un set de cerințe UE pentru inițierea procesului de negocieri privind aderarea UE. Cu privire la punctele ce trebuie îndeplinite până în această toamnă de țara noastră, Maia Sandu spune că în luna iunie R. Moldova era pe primul loc în comparați cu Ucraina și Georgia. Acum a fost expediată o nouă notă informativă, iar în octombrie, UE va prezenta un nou raport cu concluzii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.