Începem cu electorala...
Declarați, acum trei zile, cu trup și suflet în susținerea candidatului Mihail Bagas (arestat pentru 30 de zile într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor și coruperea alegătorilor), ieri, reprezentanții Ligii Orașelor și Comunelor s-au... lepădat de candidat. Aceștia au mai spus că nu au primit niciun sfanț nici de la Șor, dar nici de la Bagas.
Între timp s-a mai anunțat un doritor de a-l „detrona” pe Ceban din „jilțul” Primăriei - Ștefan Gligor de la Partidul Schimbării. (Iaca, numai nu știu dacă i-ați luat la catastif pe profesoara de limbă română a lui Ilan Șor - Cristina Vulpe, candidata Partidului „Șansa” și pe comentatorul politic Roman Mihăeș, care este propulsat de PNL Moldova.) Hai, așa că e timpul să ne descălțăm ca să-i numărăm pe degete?...
Ok, mergem mai departe - tot cu Chișinăul, unde forțele unioniste încearcă să se „uniunească” (iar din nou...) Vor un singur candidat și spun că vor merge umăr la umăr acum și la prezidențiale, și la parlamentate, și în vecii vecilor (tifu - că asta-i din altă operă!) da hai, măcar o dată - amin. Umerii sunt ale lui Octavian Țîcu, Alexandru Arsenie și Iurie Renița. Și toți acești umeri, la locale, îl vor susține candidatul Platformei DA.
„А, тем временем, la Bălți...” Primii șase candidați la funcția de primar în minunata capitală a nordului au fost înregistrați în cursa electorală. Start, Go și Foc la ghete... De acum încolo - agitație electorală, întâlniri cu alegătorii, concerte, hrișcă... (hm... ori fără, de asta?)
Fără Marina Tauber, care a acumulat doi de NU și rămâne, deocamdată, în afara ecuației. După ce Consiliul Electoral din Bălți i-a refuzată înregistrarea la alegeri, și CEC i-a respins cererea.
PERICOLUL RĂZBOIULUI
Bucăți de rachetă au căzut lângă Chițcani
Zona de Securitate
- Bucăți de rachetă au căzut în localitatea Chițcani, din Zona de Securitate. În localitatea Chițcani din regiunea transnistreană au fost descoperite bucăți de rachetă aeriană. Se întâmplă după bombardamentele din noaptea de duminică spre luni în regiunea Odesa din Ucraina.
- UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a declarat pentru AGORA că la fața locului au mers militarii din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. „Cu referire la pretinsa rachetă identificată în regiunea transnistreană, informăm că la fața locului s-au deplasat observatorii militari din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. La această etapă nu este clară originea obiectului identificat, și nici nu se confirmă din surse independente traiectoria acesteia”, a declarat Daniel Vodă.
- Imagini cu fragmentele de rachetă căzute. În localitatea din regiunea transnistreană, satul Chițcani, unde au căzut fragmente dintr-o rachetă aeriană activează echipele specializate. Pe rețelele de socializare au apărut imagini din gospodăria unde s-a întâmplat incidentul. Iată cum arată bucățile de muniție.
BUGETARILOR - BANI DIN BUGET
Adaosuri financiare pentru bugetari
Poză simbol
- Se vor îngroșa portofelele. Guvernul promite: Spor unic de 5.000 de lei pentru profesori, polițiști, salvatori și salarii mai mari pentru lucrători medicali și artiști. Totodată, lucrătorii din sistemul de sănătate vor primi salarii mai mari cu circa 15%. Asta promite Guvernul care a pregătit rectificare la bugetul de stat. Mai mult, milioane de lei sunt planificați pentru drumuri, agricultură și energie pentru perioada rece a anului.
- Tot nemulțumiți... BCS inițiază o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean: „Miniștrii nu sunt capabili să gestioneze crize”. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a invocat criza socială și economică din țară ca motiv de inițiere a moțiunii de cenzură de către fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
Причем тут Зина?
Ilan Șor cere returnarea banilor
Ar fi vorba de 1,45 mil dolari
- Își vrea banii înapoi. „Unde sunt banii, Zina?”. Ilan Șor o întreabă pe Arina Spătaru cum va returna cei 1,45 de milioane de dolari pe care i-a primit. Politicianul fugar Ilan Șor o învinuiește pe președinta partidului ALDE, Arina Spătaru și pe secretarul formațiunii, Adrian Culai că i-ar fi furat 1,45 milioane de dolari.
(„Где деньги Зин?” (expresia folosită dec Ilan Șor) vine dintr-un cântec de glumă al legendarului interpret Vladimir Vîsoțkii. Expresia mai este cunoscută, în contextul în care a folosit-o Putin într-un discurs de-al său, în Daghestan, în 2009, vorbind despre gestionarea bugetului regiunii)
- La nivel înalt. Cazul lui Iulian Muntean, discutat la Parlament. Ce spun părțile despre scăparea Comisiei pre-vetting. La Parlament au avut loc audieri publice pe marginea dosarului penal în care este vizat Iulian Muntean, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, numit recent în funcție.
- Ce nu e ok? Audierile parlamentare pe cazul Iulian Muntean, criticate: Subiectului principal i s-au dedicat 5 minute din cele două ore și jumătate. Deputata PAS, Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a enunțat mai multe concluzii după audieri, care în opinia ei ar reflecta ineficiența și ambiguitatea sistemului de drept. De cealaltă parte, mai mulți juriști acuză că autoritățile nu au clarificat situația din jurul membrului CSM, Iulian Muntean.
- 50 de agricultori au dat cereale de 14 mil. de lei fără să-și primească plata. Doi cumpărători, condamnați la ani de închisoare. Se prezentau drept cumpărători de cereale, primeau tone de produse și lăsau agricultorii fără plată. Sunt faptele a două persoane care au ajuns condamnați la 12 și opt ani închisoare, după ce nu au păgubit 50 de agricultori cu 14.000.000 lei. S-a întâmplat perioada mai-octombrie 2018, informează PCCOCS.
- Au retransmis postul de televiziune „Союз”, interzis în Moldova. Patru difuzori, amendați cu 160 de mii de lei. Consiliului Audiovizualului a aplicat amenzi în sumă de 160.000 de lei pentru patru distribuitori de servicii de televiziune care nu protejat spațiul audiovizual național
SCUMP, PENTRU CĂ NI-I SCUMP
Stiloul cu care a fost semnată cererea de aderare la Uniunea Europeană
Balul Generozității
- Pixul cu care a fost semnată cererea de aderare a R. Moldova la UE s-a vândut la licitație cu 6.000 de euro. Stiloul cu care a fost semnată cererea de aderare la Uniunea Europeană și manuscrisul lui Eugen Doga s-au regăsit printre obiectele expuse la licitația de la Balul Generozității. Suma colectată în urma evenimentului va fi direcționată către copiii cu nevoi speciale și incluziunea lor educațională. Iată la cât a ajuns suma de vânzare.
ȘI CÂTEVA ȘTIRI PeScurt...
* Spart de hackerii ruși. În dimineața zilei de 25 septembrie, pe pagina de Telegram Narodnaia CyberArmia a apărut un mesaj în limba rusă, în care se anunță despre intenția de a ataca cibernetic web-site-ul Ziarul de Gardă. La scurt timp, pagina web a redacției nu a mai putut fi accesată.
* În școlile și grădinițele din Chișinău sunt înscriși 1.061 de copii refugiați. Dintre aceștia, 812 sunt încadrați în 43 de instituții de învățământ primar și secundar. În total, 424 sunt elevi în clasele primare, 357 - clase gimnaziale și 31 de elevi sunt încadrați în învățământul liceal. La fel, 249 de copii sunt înscriși în 58 de grădinițe. Cu o săptămână mai devreme în grădinițe erau 316 copii ai persoanelor refugiate în Moldova.
* Peste 50% din populația țării, care reprezintă în mare parte femei,este inactivă din cauza responsabilităților familiale. Mai mult de atât, studiul arată că femeile realizează, în medie, de trei ori mai multă muncă de îngrijire neremunerată decât bărbații. Totodată, acestea reprezintă majoritatea (65%) din forța de muncă în domeniul îngrijirii la nivel mondial.
Scandalul sexual la teatru. Un grup de femei anunță manifestație la 28 septembrie în contextul scandalului în care este implicat regizorul străin Linas Zaikauskas. „Am decis să ne adunăm pe 28 septembrie în scuarul teatrului A.P. Cehov pentru a ne exprima solidaritatea cu supraviețuitoarele violenței sexuale”.
A fost lansată ruta de autobuz Chișinău - Codru. Unitățile de transport public au început să circule în această dimineață.Autobuzul are nr. 15. „Orarul este deja publicat și am văzut unele solicitări de la oameni ca ultima rută să fie mai târziu, dar vreau specialiștii să analizeze dacă acest lucru este necesar”, a spus primarul Ion Ceban
INTERNAȚIONAL
Atac masiv în Odesa
t.me/SJTF_Odesa
- Atac masiv în regiunea Odesa. Portul a fost avariat, iar un hotel a luat foc (FOTO).Forțele armate ruse au lansat un atac masiv asupra regiunii Odesa. În urma atacului a fost avariată gara maritimă din oraș și un hotel.
- Comandantul flotei ruse din Marea Neagră și alți 34 de ofițeri ruși, ar fi fost uciși în atacul asupra sediului din Sevastopol, susține Ucraina. Comandamentul Forțelor Speciale din Ucraina a precizat că au fost rănite și alte 105 persoane.
- Primele tancuri Abrams „made in USA” au ajuns în Ucraina, anunță Zelenski. Oficialii americani spun că primul lot conține 31 de tancuri Abrams M1, promise încă de la începutul anului și livrate înainte de termenii estimați.
EDITORIAL
Editorial de Laurențiu Pleșca
Cum a fost mințită Ucraina
- EDITORIAL | Cum a fost mințită Ucraina? Până în anul 1994, Ucraina avea în posesia sa arme nucleare care o clasau în topul celor trei națiuni care dețineau cele mai multe focoase nucleare la acel moment din toată lumea. Dar cum a fost mințită Ucraina să renunțe la ele și de către cine, pentru că este clar o decizie nefericită - având în vedere declanșarea războiului de către Rusia, ea fiind o putere nucleară.
ALT FEL DE LECTURĂ
Ciclul de articole despre Regiunile de Dezvoltare ale R. Moldova
AGORA
- VREAU SĂ ȘTIU mai multe despre țara mea I | Regiunea NORD este Regiunea MEA de Dezvoltare. Doar 350 de kilometri de la nord la sud și numai 150 de kilometri de la vest la est... Republica Moldova este o țară mică, însă atât de colorată și diferită, iar diferențele - atât de evidente, încât a fost nevoie ca și această bucată de pământ să fie împărțită în câteva Regiuni de Dezvoltare - tocmai pentru a reduce aceste divergențe. Ne-am întrebat - ce știm noi, jurnaliștii din redacția AGORA despre dezvoltarea regională a R. Moldova și, implicit, despre fiecare Regiune de Dezvoltare în parte? Ei, noi recunoaștem că nu știm prea multe... Sau dacă știm - apoi prea superficial și prea „pe apucate”. Amintindu-ne că fiecare dintre noi vine de la nord - de la Briceni sau de la sud - de la Ștefan Vodă, sau de la centru - de la Orhei, ori poate din Găgăuzia - de la Congaz, am zis: ia, hai să vedem cum e acolo, la baștina neamurilor noastre, ce face, cum trăiește, cu ce respiră și ce perspective are REGIUNEA MEA DE DEZVOLTARE! Mâna sus, cine e de la Nordul Moldovei!
Dacă ați ajuns aici: 1. Știți ce s-a întâmplat ieri, 2. Sunteți pregătiți pentru o nouă zi și o nouă porție de informații, 3. V-ați băut cafeaua, 4. Nu există niciun motiv să nu vă apucați de lucru))). Spor și hărnicie!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.