Uneori, viața copilului tău depinde de niște centuri. Tot ce trebuie să știi despre scaunele auto (VIDEO)

captură de ecran

AGORA

Uneori, viața copilului tău depinde de niște centuri. Tot ce trebuie să știi despre scaunele auto (VIDEO)

Scaunele auto sunt o necesitate care, pe lângă faptul că le oferă celor mici experiența unor călătorii confortabile, pot salva viețile copiilor în caz de accident. Totuși, alegerea unui scaun auto nu este treabă ușoară. Cristina Moșin, directoarea brandului Perna Mea ne-a oferit un set de informații utile despre tot ce ar trebui să știm atunci când suntem în căutarea celui mai potrivit scaun auto.

Irina Harea

„Avem câteva sfaturi înainte de a alege un scaun auto care să se potrivească necesităților copilului. În primul rând ne documentăm. Este important să citim instrucțiunile, să verificăm recenziile și să ne documentăm de pe site-urile producătorilor de scaune auto. În al doilea rând este binevenit și noi recomandăm ca atunci când părintele vine să aleagă un scaun auto să ia cu el mașina și copilul pentru că anume copilul e cel va utiliza scaunul auto pe toată perioada indicată”, a declarat Cristina Moșin.

Există și câteva criterii după care putem alege scaunele auto:

„Omologarea. Trebuie să facem distincție între omologare și testare independentă. Omologarea sau certificarea în corespundere cu standardele internaționale sunt un set de măsuri pe care scaunul auto trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi comercializat”.

Cristina Moșin precizează că există mai multe standarde de certificare a scaunelor auto:

„Dacă vorbim de UE, atunci, mai des, scaunele sunt certificate în conformitate cu ECR4404. Aceasta este o certificare în funcție de categoria de greutate a copilului. Mai nou, scaunele auto de ultimă generație sunt certificate în coformitate cu ECR129 sau i se mai spune isize pentru că este în funcție de dimensiunea copilului. Se verifică, se testează în funcție de câți cm are copilul”, explică directoarea Perna Mea.

Moșin precizează că testarea independentă este reprezentată de testele de impact, realizate de anumite organizații pentru protecția consumatorului sau cluburi automobilistice, organizații care s-au unit într-un consorțium și ajutăconsumatorul:

„Ei realizează teste de impact și vin cu note pentru fiecare scaun auto. Sunt niște companii terțe, de aceea e important și putem verifica testarea fiecărui scaun auto atunci când intrăm la ei pe site și introducem denumirea scaunului auto”.

ADAC este un club german automobilistic care efectuează testări ale scaunelor auto și este unul dintre cele mai recunoscute cluburi pentru că dă note de la 1 la 5 pentru fiecare scaun auto, în funcție de mai multe criterii.

„Atunci când alegem un scaun auto, este important să ținem cont de următoarele criterii: siguranță, toxicitatea materialului sau poziție - ergonomia scaunului auto. În magazinul nostru, Perna mea, avem o varietate largă de scaune auto care sunt împărțite pe categorii - de la zero plus, adică chiar și nou-născuții au nevoie de un scaun auto, până la 36 de kg sau 165 de cm.”, spune Cristina Moșin.

Moșin a venit și cu câteva recomandări pentru părinți:

„Atunci când achiziționăm un scaun auto, fiecare părinte trebuie să știe să fixeze corect scaunul auto în mașină, după care - neapărat - să cupleze centurile de siguranță corect, ele trebuie să fie cuplate ca să nu fie distanță între centură și corpul copilului, iar copilul trebuie să fie îmbrăcat în haine de casă, chiar dacă e frig”.

O altă regulă importantă este regula celor două ore:

„La fiecare două ore se face o pauză - după o călătorie îndelungată facem o pauză ca să ne dezmorțim, iar dacă vorbim despre nou-născuți, în primele 3 luni se fac pauze odată la 30 de minute. Regula cea mai importantă, de care depinde siguranța copilului, este poziționarea scaunului auto rier facing, scaunul trebuie să fie montat cu spatele la direcția de mers”.

Prețul unui scaun auto variază între 450 și 12.000 de lei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.