CE S-A ÎNTÂMPLAT. În schimb, în septembrie a fost efectuat export de semințe de floarea soarelui din Republica Moldova în Ucraina. E adevărat că a fost o singură tranzacție pe 1 septembrie 2023, cu o cantitate de 21.500 de kilograme și o valoare de 213.302 lei, potrivit Ministerul Agriculturii.
Amintim că Asociaţia Forța Fermierilor a anunțat săptămâna trecută că a primit informații „că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materie primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane”.
„Mai mult ca atât, am fost informați ca întreprinderea a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute de mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023... Imediat după întâlnirea la minister, Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că, probabil, în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, se afirma în comunicatul asociației.
Într-un răspuns pentru Mold-Street.com, Grupul de Companii Trans-Oil susține că „a fost permanent de partea producătorilor autohtoni și a optat, în primul rand, pentru materia primă autohtonă”.
„În anul financiar 2022-2023, Compania a achiziționat 510.000 tone semințe de floarea-soarelui de pe piața locală a Republicii Moldova și doar 6.000 tone de la producătorii din Ucraina. În sezonul actual, 2023-2024, au fost deja contractate 130.000 tone semințe de floarea-soarelui de la producătorii autohtoni, versus 430 de tone importate din Ucraina”, a răspuns Grupul Trans-Oil.
CONTEXT. În Republica Moldova, în prezent, se desfășoară procesul de recoltare de floarea soarelui. Suprafața semănată în anul 2023 este de aproximativ 388.900 hectare, cu o producție estimată de aproximativ 1,01 milioane de tone. Această cultură beneficiază de condiții climatice favorabile pentru recoltarea semințelor, susține MAIA.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.