Abuzul de serviciu
Alexandr Stoianoglo a fost învinuit pentru faptul că, la 6 aprilie 2011, deținând funcția de deputat și președinte al Comisiei Securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, a semnat un raport la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Astfel, Stoianoglo era învinuit că prin acțiunea lui ar fi permis persoanelor din grupul său de interes să deblocheze conturile și să scoată sau să transfere banii deținuți spre destinațiile dorite, fără posibilitatea legală de a fi verificată sursa acestor bani.
În context, autoritățile menționează că modificarea elaborată la respectiva lege a dus, în anii 2011 – 2014, la spălarea de bani a peste 18 miliarde de dolari, în principal din Federația Rusă, dar și din alte state, fiind folosit sistemul bancar, judiciar, dar și alte instituții ale țării. Altfel spus, amendamentele la lege ar fi facilitat „spălătoria rusească”, numit și „dosarul Laundromat”.
În 2022 Procuratura Anticorupție efectua, în continuare, urmărirea penală pe această cauză. La Judecătoria Chișinău dosarul a fost inițiat în mai 2022. În luna decembrie a aceluiași an cauza a fost trimisă la Curtea de Apel pentru examinarea cererii de recurs a formării completului de judecată.
Corupere pasivă, fals în declarații și abuz de serviciu
În calitate de procuror general, Alexandr Stoianoglo este acuzat că ar fi comis infracțiunea de corupere pasivă, acționând în interesul unui grup organizat condus de Veaceaslav Platon.
Mai exact, la 5 ianuarie 2021, doi cetățeni ucraineni, administratori fictivi ai două companii care au deținut anterior acțiuni la „Moldindconbank” (companiile Jet Business Limited și Verlok Development INC), urmând instrucțiunile date de controversatul om de afaceri Veceslav Platon, s-ar fi prezentat la un notar din Ucraina, unde ar fi semnat și depus documentele solicitate de cele două companii, trecând-o pe Țvetana Curdova, soția procurorului general, în calitate de beneficiară a celor două companii.
Astfel, Stoianoglo este învinuit că, pentru cele două companii primite de la grupul condus de Platon ar fi favorizat procesele, cauzele penale și sesizările aflate pe rol la toate instanțele de judecată care îl vizau pe Platon, folosindu-se de funcția deținută. S-ar fi întâmplat în perioada 5 ianuarie – 5 octombrie 2021.
Mai mult, Stoianoglo este acuzat că, la 11 martie 2021, acționând în interesele lui Veaceslav Platon, atunci când a completat și depus la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, intenționat nu ar fi declarat cele două companii înregistrate în Ucraina, unde, în calitate de beneficiar figurează soția sa, deși Legea privind declararea averii și intereselor personale prevede că în document trebuie să fie trecute toate bunurile deținute și de soția subiectului. Astfel, Stoianoglo este acuzat de fals în declarații.
Totodată, procurorul general demis este acuzat că ar fi comis această infracțiune în interesele grupului organizat condus de Veaceslav Platon. Stoianoglo este acuzat că prin acțiunile sale și situația de serviciu ar fi facilitat eliberarea lui Platon din detenție, ar fi facilitat procesul de revizuire a cauzei și, la ordinul său, procurorul de caz ar fi renunțat la învinuirile aduse lui Platon, acesta fiind eliberat din detenție, fapt care a prejudiciat statul în proporții deosebit de mari.
La 22 septembrie 2022, urmărirea penală în privința procurorului general pe atunci suspendat, Alexandr Stoianoglo a fost terminată. Drept urmare, lui Stoianoglo i se impută săvârșirea infracțiunilor de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căreia ar fi fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869.224.839 lei.
Un alt cap de acuzare, pe care este învinuit Stoianoglo ține de corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin, de la Veaceslav Platon, în sumă de 63.233.032 lei.
Și falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 5 ianuarie 2021 era unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina.
Depășirea atribuțiilor de serviciu
La 23 ianuarie 2020, unul dintre capete de acuzare în dosarul intentat pe numele ex-procurorului general, Alexandr Stoianoglo, este acordarea indemnizaţiei unice de 163.990 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecarea din sistem. Chitoroagă nu ar fi avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece era urmărit penal încă din 2019.
Astfel, fostul procuror general este învinuit că, depășindu-și atribuțiile de serviciu, ar fi dispus achitarea deplină a tuturor indemnizațiilor de concediere pentru Chitoroagă, odată cu concedierea acestuia.
La 20 ianuarie curent, reprezentantul Procuraturii Generale, Iurie Lealin, la ședința de judecată, a precizat că această sumă, achitată sub formă de indemnizație procurorului Nicolae Chitoroagă, este una considerabilă pentru Procuratură, iar dispoziția prin care banii au fost eliberați ar fi ilegală.
„La acel moment suma se consideră prejudiciu cauzat la momentul consumării infracțiunii. Ordinul a fost semnat în anul 2020 și acela era momentul consumării infracțiunii”, a precizat procurorul Iurie Lealin.
Stoianoglo spunea că a ceastă învinuire ar fi o reglare de conturi. Asta pentru că Nicolae Chitoroagă a întors banii la Procuratura Generală, iar instituția nu are pretenții de ordin material.
La 29 noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție anunța că a terminat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general pe atunci suspendat, Alexandr Stoianoglo. Lui îi este imputată „Depășirea atribuțiilor de serviciu”.
Divulgarea datelor urmăririi penale
La 17 decembrie 2021, Procuratura a pornit un nou dosar pe numele procurorului general, care este demis în prezent, Alexandru Stoianoglo. Noile acuzații au legătură cu publicarea de către Stoianoglo a unor conversații dintre fostul Procuror General Viorel Morari și fostul șef al Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.
Stoianoglo a menționat că a făcut publice informații care „au fost de interes public sporit” și erau despre „acțiunile ilegale ale lui Viorel Morari”, și nu țin de viața personală. Stoianoglo a explicat că statutul procurorului „îi interzice să transfere orice informații legate de activitățile sale profesionale, precum și să contacteze direct cu reprezentanții autorităților și statelor străine”. El a mai menționat că datele pe care le-a prezentat oficial au fost separate de dosarul de îmbogățire ilicită pe numele lui Morari.
Ulterior, la 13 august 2021, Alexandr Stoianoglo l-a demis pe Viorel Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, după ce anterior acesta a fost suspendat din funcție.
În februarie curent, Curtea Supremă de Justiție i-a dat dreptate fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Curtea a anulat ordinul lui Alexandr Stoianoglo, prin care acesta a fost înlăturat de la conducerea instituției și delegat la Procuratura Generală, scrie RISE Moldova.
În prezent, pe rol la Judecătoria Chişinău se află trei dosare penale în care este inculpat Alexandr Stoianoglo pentru cinci capete de acuzare. Iar unul dintre acestea este „Cu privire la apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale”.
Îmbogățire ilicită
La 19 martie curent, procurorii anticorupţie l-au pus sub învinuire pentru infracţiunea de îmbogăţire ilicită pe Alexandr Stoianoglo. Până la acel moment, procurorul general care a fost demis avea statutul de bănuit în dosarul respectiv.
Învinuirea se bazează pe un raport al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat privind veniturile declarate ale familiei Stoianoglo pentru perioada 2010-2022, întocmit la solicitarea Procuraturii Anticorupţie.
Astfel, în perioada 25 februarie - 24 iunie 2014, când Stoianoglo exercita mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a deținut împreună cu soția, Curdova Țvetana, şi cele două fiice ale lor mijloace bănești în sumă de 340.000 de lei. Acestea se bat însă cap în cap cu declarațiile cu privire la venituri întocmite de Stoianoglo. Mai exact, în anul 2014 familia a avut venituri de 274.153 de lei.
CONTEXT. Alexandr Stoianoglo a deținut funcția de procuror general al Republicii Moldova din noiembrie 2019 și a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, fiind cercetat penal la acel moment pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Infracțiunile Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 atunci când deținea funcția de deputat și 2021 când avea funcția de procuror general.
Acesta s-a aflat în arest la domiciliu până în luna martie 2022, fiind ulterior aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar. Alexandr Stoianoglo respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat.
După doi ani, la 26 septembrie curent Președinta Maia Sandu a semnat decretul de demitere din funcția de procuror general, care a fost motivat prin faptul că o decizie definitivă a instanței de judecată cu privire la eliberarea din funcție a lui Stoianoglo se lasă așteptată.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.