PORȚIA DE ȘTIRI | Războiul de pe câmpurile, din grădinile și iazurile noastre și cât de multe vreau eu de la viața asta…

PORȚIA DE ȘTIRI | Războiul de pe câmpurile, din grădinile și iazurile noastre și cât de multe vreau eu de la viața asta…

Bună să vă fie inima, dragilor! Aici AGORA cu Porția de știri, servită matinal pentru tonus informațional (și emoțional, desigur...) Ziua de ieri ne-a adus știri de pe frontul electoral cu decizii, supărări și răz-răz-gândiri. Avem și un catastif al promisiunilor electorale din anii trecuți - frumoase, dar pe foaie rămase. Un ministru nou cu nume cunoscut și, din nou, bucăți de rachete în ograda noastră.

Stela Vdovii

Și parcă e un septembrie ca oricare altul... Da, nu - s-au cam întețit știrile despre bucăți de rachetă care cad chiar alături de noi.

Și parcă războiul e departe... Deloc - el e aici, practic - în ograda noastră.

După ce, în dimineața zilei de luni, în localitatea Chițcani din regiunea transnistreană au fost descoperite bucăți de rachetă aeriană, astăzi, lângă același Chițcani, au mai fost găsite și alte fragment de rachete. Iar, în după-amiaza zilei, în lacul din apropierea satului Fârlădeni din raionul Căușeni, s-au găsit fragmente neidentificate, care, la fel, par să fie bucăți de rachete. Echipa tehnico-explozivă a MAI a fost mobilizată și a ieșit la fața locului pentru a efectua verificări amănunțite.

Și parcă malul stâng nu-i malul drept... Ei, da!? - o apă și-un pământ...

Și parcă viața e ca mai înainte... Da, de unde? - anxietatea care planează în aer are miros acru de pericol.

Și parcă mai vreau să trăiesc ... că e viața mea. Și mai vreau să sap grădina ceea, iar la primăvară să pun acolo pătrunjel și, poate, niște harpacică - fiindcă e grădina mea. Și mai vreau, la urma urmei, să zvârl undița în lacul cela de la Fîrlădeni - că așa am făcut-o de copil, de când prindeam pește „la măligă”. Și mai vreau să nu vină războiul peste câmpurile, grădinile și iazurile noastre...

Și parcă nu vreau prea multe de la viața asta.... Ba nu! - chiar vreau! Vreau viață. Și pace (dacă nu cer prea mult...)

Continuăm cu alte știri...

...

Șeful SFS, Petru Rotaru

propus la șefia Ministerului de Finanțe

HAI LA VOT!

...

Comentatorul politic Roman Mihăieș

facebook.com/mihaes.roman

...

ALEGERI 2023

AGORA

  • Parole, parole, parole... Pasărea Phoenix a promisiunilor electorale sau cât de lung e drumul de la zis la făcut. Campaniile electorale sunt adevărate scene de lansare a promisiunilor care de care mai generoase. În dorința de intra în grațiile electoratului, candidații își deschid larg orizonturile și promit câte-n lună și în stele. Ce-i drept, de multe ori, drumul de la promisiune la realizare este pavat cu scuze și motive de tot felul, dar asta doar până la următoarea campanie electorală, când chiar și cele mai uitate promisiuni renasc din cenușă ca niște adevărate păsări Phoenix și zboară țintit spre urechile credule ale alegătorilor setoși de schimbare și de o viață mai bună. AGORA a analizat arhitectura platformelor electorale promise de candidați în ultimul deceniu și a extras un top al celor mai comune promisiuni făcute. Deocamdată, niciuna nu a fost realizată, dar vorba aceea - limita e doar un nou scrutin, care iată-iată, bate la ușă.

EXPLICĂM

...

Alexandr Stoianoglo

Ex-procurorul general

  • Lista lui Stoianoglo. Câte dosare și capete de acuzare s-au adunat pe numele fostului procuror general. După doi ani în care a fost suspendat din funcție, la 26 septembrie curent procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost demis. Acest fapt însă nu i-a anulat însă calitatea de învinuit, pe care o are în câteva dosare. În prezent, la Judecătoria Chișinău, pe rol se află trei dosare penale în care este inculpat Stoianoglo pentru cinci capete de acuzare. O parte dintre acestea se referă la corupere pasivă, abuz în serviciu, fals în declarații. Toate acestea, Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011, atunci când deținea funcția de deputat, și 2021 când era procuror general. În acest articol, le-am strâns pe toate împreună și am făcut lista lui Stoianoglo.

UPDATE: Avocații lui Alexandr Stoianoglo vor contesta decretul semnat de șefa statului Maia Sandu prin care procurorul general a fost eliberat din funcția de șef PG. „Dacă dispunem de acest drept, desigur că o să-l contestăm (…). Am discutat cu domnul Stoianoglo și dânsul zicea că o să-l contestăm”, a declarat Vasile Gafton, unul dintre avocații lui Stoianoglo.

  • „Mă declar (și sunt) nevinovat”. Boris Gîlca, despre perchezițiile la casa sa din Predeal: Este un imobil în construcție. Am fost si sunt corect. După perchezițiile efectuate de Procurorii DNA la proprietatea lui Boris Gâlca din Predeal, România, fostul șef al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău a venit cu o reacție, în care spune că este vorba despre o casă în construcție, lucrările la care au fost înghețate. Ofițerii DNA Brașov au fost foarte corecți și respectuoși în acțiunea realizată, iar în urma perchezițiilor s-au găsit doar documente cu schița construcției și schema instalațiilor electrice.
  • Cu interdicție la CMC. Consiliera PSRM Svetlana Popa, suspendată din funcție în dosarul PUZ-urilor. Decizia luată de Curtea de Apel Chișinău. Consiliera, care deține și funcția de vicepreședintă a fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC)  a fost recunoscută vinovată de excesul de putere, în dosarul planurilor urbanistice zonale. Decizia a fost luată la 18 septembrie și prevede o amendă în mărime de 3.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita funcția de consilier în CMC pentru un termen de 8 luni.

INTEGRARE EUROPEANĂ

...

Roberta Metsola

Președinta Parlamentului European

ȘI. CÂTEVA ȘTIRI PeScurt...

  • Arest preventiv. Felicia Guțu, angajata suspendată a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), care a provocat accidentul rutier din orașul Sângera, soldat cu un deces, urmează să petreacă încă 30 de zile în arest preventiv. Decizia a fost luată miercuri, 27 septembrie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  • Obstacole în procesul de subvenționare. Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanții Asociațiilor agricole din Moldova pentru a discuta obstacolele identificate în procesul de subvenționare.
  • Pistă pentru bicicliști în centrul orașului. Pe strada 31 August 1989, au fost inițiate lucrările de montare a delimitatoarelor pentru pista de cicliști. Potrivit Primăriei, după finalizarea proiectului, strada 31 August 1989 va deveni „Coridor Verde”. Astfel, circulaţia automobilelor va fi disponibilă pe o singură bandă, iar cealaltă bandă va fi destinată exclusiv transportului alternativ, în special bicicletelor.
  • Pasagerul norocos. De la începutul anului, prin ușile Aeroportului Internațional Chișinău au trecut două milioane de pasageri. Pentru a marca acest lucru pasagerul cu numărul 2.000.000, a fost premiat la debarcare de către Aeroportul Chișinău, cu un certificat cadou pentru un City Tour în Istanbul, pentru două persoane, iar din partea Turkish Airlines au fost oferite două bilete tur-retur Chișinău-Istanbul.
  • Mai multe filtre de poliție, pe traseele naționale. Începând de astăzi, în toată țara, vor fi organizate mai multe filtre, echipaje dotate cu Drager, cu aparate de măsurat viteza, dar și alte activități de depistare a abaterilor de la respectarea Regulamentului circulației rutiere. Mai multe echipaje ale INSP vor activa în regim sporit, intensificând măsurile de supraveghere și monitorizare a traficului rutier. Acțiunile poliției sunt întreprinse pentru a diminua riscul de producere a accidentelor rutiere.
  • Încă o zi națională. În R. Moldova va fi instituită Ziua Națională a Ambulanței din Republica Moldova. Aceasta va fi marcată anual la data de 2 octombrie. În prezent, în cadrul serviciului de asistență medicală urgentă prespitalicească activează în jur de 5.600 de angajați care intervin anual în aproximativ un milion de solicitări.

INTERNAȚIONAL

...

Incendiu la o nuntă în Irak

FOTO: Profimedia Images

SĂRBĂTOARE

...

Google, la 25 de ani

AGORA

ALT FEL DE LECTURĂ

...

Editorial

AGORA

  • Editorial de Diana Guja. EDITORIAL | Intrăm într-o eră nouă, cea a dezinformării profunde, greu de detectat și ușor de crezut. Scriitorul japonez Haruki Murakami a ajuns în epicentrul unui scandal, fără voia lui. Mai mult, romancierul de 74 de ani habar n-avea că în jurul numelui său se adunaseră norii negrii ai anulării. Zeci de autori, printre care americani și canadieni, jurnaliști, intelectuali erau în prag de a se dezice de Murakami, unii din ei regretând public că au făcut cândva recenzii favorabile lucrărilor lui. 


Cam așa a fost ziua de ieri - să-și ia locul în istorie, iar noi aprindem motoarele pentru un nou răsărit de soare. Să fie cu noutăți bune!

🗞 Știați că aveți și opțiunea de a primi PORȚIA DE ȘTIRI  în căsuța poștală, proaspătă și încă fierbinte, seara, pe final de zi? Pentru asta, ABONEAZĂ-TE AICI. E gratuit, bun și mult în kilă!

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.