Generația Z și senzația de singurătate. La ce probleme poate duce fenomenul

Foto simbol

Generația Z și senzația de singurătate. La ce probleme poate duce fenomenul

Un studiu realizat în SUA scoate la iveală faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, parte din Generația Z, resimt o profundă senzație de singurătate. E motivul pentru care alocă mulți bani pentru a face parte din cât mai multe grupuri sociale. Studiul e realizat în rândul tinerilor americani, dar obiceiurile de consum și aspectele vieții sociale tind să fie similare pentru Generația Z în mai toate mediile urbane dezvoltate, arată Business Insider, citat de Digi24.


Ana Baciu

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Tinerii din generația Z se confruntă cu o adevărată „epidemie” de singurătate. Pentru a se conecta cu alți oameni și pentru a-și face noi prieteni, tinerii americani cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani fac cheltuieli pentru abonamente la sală, cluburi sociale sau diverse cursuri unde speră să întâlnească oameni cu pasiuni și viziuni comune.

Mulți dintre ei afirmă că pandemia și-a pus amprenta asupra lor și, după perioada de izolare, tind să cheltuie și mai mult pentru diverse activități sociale. Experții susțin că nu e doar o problemă de ordin financiar, ci și una care trebuie tratată serios din punct de vedere al gestionării emoțiilor și sănătății mintale. 

Una dintre tinerele intervievate de Business Insider susține că alocă cel puțin 500 de dolari pe lună pentru diverse abonamente de membru în cadrul unor activități sociale unde speră să-și facă prieteni. 2.500 de dolari merg anual pe abonamentul de membru la Soho House, un spațiu creativ unde se întâlnesc oameni cu pasiuni comune.

De asemenea, cheltuie 500 de dolari pe an pentru abonamentul la o sală de fitness. "Am început să prioritizez, după pandemie, apartenența la aceste cluburi și să mă alătur acestor organizații în care pot cunoaște oameni noi și să îmi construiesc o rețea în acest fel", spune Lynette Ban.

„Epidemie de singurătate”

DE CE ASTA CONTEAZĂ. Mulți experți vorbesc despre o așa-numită „epidemie de singurătate”, mai ales în rândul Generației Z. Peste o treime dintre americanii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au declarat că s-au simțit singuri frecvent, aproape tot timpul sau în perioda de 30 de zile de dinaintea sondajului.

Datele apar într-un studiu realizat în decembrie 2022 de Harvard Graduate School of Education. Richard Weissbourd, un psiholog specializat în relațiile de familie și în comportamentul tinerilor, care a lucrat la studiu, a declarat pentru Insider că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au declarat că se simt deseori singure, mai mult decât orice alt grup demografic.

„Acesta este momentul în care tinerii iau unele dintre cele mai grele și mai dificile decizii din viața lor și au cu adevărat nevoie de sprijin", a spus Weissbourd.

Singurătatea nu este doar o problemă de sănătate mintală. Izolarea socială poate fi la fel de periculoasă ca fumatul a până la 15 țigări pe zi și contribuie la probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și demență, a scris Murthy într-un raport recent.

Soluții mai ieftine pentru alungarea singurătății

Tinerii care nu au atât de mulți bani, preferă să apeleze la metode mai ieftine pentru a nu se mai simți singuri. Ei folosesc o aplicații care le permite acestora să-și găsească prieteni noi, în alte scopuri decât cele care presupun o relație sentimentală.

Una dintre aplicații încurajează crearea de prietenii noi cu oameni cu hobby-uri comune, pentru diverse activități în parc, cluburi sau la mall. Alți tineri întâlnesc oameni noi prin intermediul galeriilor de artă, voluntariat sau cluburi de carte.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.