Zi de doliu național și mesaje de rămas bun. Scriitorul Ion Druță, petrecut pe ultimul drum (LIVE)

Zi de doliu național și mesaje de rămas bun. Scriitorul Ion Druță, petrecut pe ultimul drum (LIVE)

Ziua de 2 octombrie a fost decretată zi de doliu național în legătură cu funeraliile scriitorului Ion Druță, care va fi înmormântat la Soroca, lângă monumentul Lumânarea Recunoștinței.

Cristian Bolotnicov

În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

15:40 - Sicriul a fost coborât în mormântul săpat într-o poieniță, la câțiva zeci de metri mai jos de „Lumânarea Recunoștinței”, așa cum și-a dorit scriitorul.

14:00 - Are loc slujba religioasă de înmormântare a scriitorului. Mormântul acestuia este în apropierea monumentului „Lumânarea Recunoștinței”.

11:21 - Sicriul cu trupul neînsuflețit al scriitorului a fost scos din incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu” și urmează a fi transportat la Soroca.

10:50 - Poetul Ion Hadîrcă a venit cu un mesaj de condoleanțe.

„Au înmărmurit frunzele de dor, nici șoaptele de nuc nu mai șoptesc. De aici înainte, putem vorbi despre un exemplu de luare aminte. Este cazul rar și edificator al cumpenei dintre om și operă. Mai întâi omul, cu dăruire și iubire de glie natală, și-a zidit opera, apoi opera, cu aceeași perseverență, luptă cu cenzura, și-a înălțat omul. (...) Astăzi, creatorul trece în umbra monumentului său. Rămâne opera. Ion Druță va rămâne în vecii vecilor al nostru”, a declarat scriitorul.

Un cuvânt de rămas bun a rostit și scriitorul Arcadie Suceveanu.

„Îndoliate rude și prieteni, colegi, iată că țărâna se întoarce în pământ, acesta este destinul nostru și nimeni nu-l poate schimba. Rămâne opera, acesta este gândul care acum ne consolează. Un scriitor de mare anvergură, care și-a asumat destinul Basarabiei, a unei Basarabii care în scrisul său contestatar este văzută ca o fiică vitregă, care rătăceste mereu prin istorie. (...) Ion Druță se întoarce astăzi de unde a plecat, acasă. Umbra cetății lui Ștefan cel Mare îi va legăna eternitatea, curgerea Nistrului îi va reda liniștea și împăcarea”, a afirmat Suceveanu.

Un ultim omagiu au adus și foștii președinți ai R. Moldova, Petru Lucinschi, Igor Dodon, Vladimir Voronin, primarul Ion Ceban și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Iată programul funeraliilor scriitorului Ion Druță:

1. Ceremonia funerară

Data: 2 octombrie

Locația: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău

Ora: 09:00 - 11:00

2. Transportarea spre municipiul Soroca

Data: 2 octombrie

Ruta: Chișinău - Soroca

Ora: După ora 11:30

3. Slujba religioasă

Data: 2 octombrie 

Locația: municipiul Soroca, Lumânarea Recunoștinței

Ora: 14:00

4. Înmormântarea

Data: 2 octombrie

Locația: Lumânarea Recunoștinței

Ora: După ora 14:30

Totodată, Ministerul Culturii anunță că va omagia memoria și contribuția maestrului Ion Druță la dezvoltarea literaturii și culturii române, prin organizarea a unei serii de evenimente speciale, inclusiv o expoziție retrospectivă, spectacole teatrale și publicarea unei ediții aniversare a operei sale. În ziua de 2 octombrie 2023, Compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei, realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță.

Autor: Ministerul Culturii

CONTEXT. Marele scriitor Ion Druță a decedat în dimineața zilei de joi, 28 septembrie, în jurul orei 10:00. Acesta locuia la Moscova, capitala Federației Ruse. Scriitorul avea 95 de ani. Pe pagina Teatrului Național Mihai Eminescu a fost publicat testamentul lăsat de scriitorul Ion Druță.

Prozatorul a menționat că își dorește să fie înmormântat la Soroca, acolo unde s-a născut. Lângă monumentul Lumânarea Recunoștinței căreia „i-a dedicat 16 ani din viață”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.