CE S-A ÎNTÂMPLAT. Potrivit comunicatului semnat de Vitalie Șeptefraț, directorul EGET, „această tranzacție oferă posibilitatea diversificării surselor alternative de livrare a gazelor naturale către consumatorii din Republica Moldova și va contribui la asigurarea securității energetice din regiune”. Mai mult, firma „este deschisă pentru colaborare și își propune serviciile sale și altor furnizori de gaze naturale de pe piața Republicii Moldova, în mod special SA Energocom și SA Moldovagaz”.
„Prioritatea noastră este livrarea gazelor naturale către consumatorii din regiune, cu respectarea tuturor legilor și conformarea reglementărilor ANRE, în stricta coordonare cu autoritățile publice centrale și de resort, naționale.
Totodată, dorim să accentuăm că tranzacția dintre societățile EGET și BOTAȘ nu conține niciun subtext politic, de aceea solicităm evitarea oricăror speculații nefondate și atribuirea nuanțelor politice atât acestei tranzacții, cât și societății EGET, și tratarea contractului enunțat mai sus exclusiv prin prisma și interesul comercial”, se menționează în comunicatul EGET.
În plus, administrația companiei vine și cu anumite recomandări, solicitând „renunțarea la speculații, transmiterea de informații false, care pun sau pot pune într-o situație nedorită și neprofesionistă autoritățile Republicii Moldova, în mod special în raport cu ambasada Republicii Turcia și alte autorități publice din Republica Turcia”.
DESPRE COMPANIE. Cât despre cei care stau în spatele East Gas Energy Trading, menționăm că firma are patru fondatori: Mircea Maleca – cu 30%, Vitalie Șeptefraț – cu 20%, Ecer Invest SRL (fondată și administrată de Adriana Popescu) – 20% și H Kapitalz SRL (fondată și administrată de Maria Cebotari) – 30%.
Fondată în anul 2020, East Gas Energy Trading nu a avut activitate pe piață până în 2023, iar licența de activitate pe piața gazelor a fost obținută în aprilie 2022.
CONTEXT. Joi, 28 septembrie, Botas, compania națională de petrol şi gaze din Turcia, a semnat un acord pentru a livra două milioane metri cubi de gaze pe zi firmei East Gas Energy Trading.
Acest volum ar fi suficient pentru a asigura livrări anuale de peste 700 milioane metri cubi, ceea ce este mai mult de 70% din consumul anual al Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.