Google dezvoltă un microscop cu inteligență artificială pentru a-i ajuta pe medici să depisteze cancerul

Google dezvoltă un microscop cu inteligență artificială pentru a-i ajuta pe medici să depisteze cancerul

Compania Google își consolidează forțele pentru a crea o tehnologie inovativă, destinată depistării cancerului.

Ana Baciu

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Google a realizat un prototip al unui „microscop de realitate augmentată” (ARM), în colaborare cu Departamentul Apărării, care încorporează îmbunătățiri ale inteligenței artificiale pentru a suprapune în timp real indicatori vizuali, cum ar fi hărți termice sau limitele obiectelor, scrie engadget.com.

Adăugările de inteligență artificială se presupune că facilitează clasificarea probelor și identificarea prezenței celulelor canceroase sau a agenților patogeni.

ARM a fost prezentat public pentru prima dată în 2018 și nu a fost folosit încă pentru a diagnostica pacienții. În prezent, există 13 prototipuri ale ARM, fiind necesare încă teste semnificative înainte ca acesta să poată ajuta clinicienii de zi cu zi.

Cu toate acestea, intenția este de a crea un sistem care să poată fi „montat ulterior în microscoapele luminoase existente care se găsesc în spitale și clinici”, potrivit Google. Microscoapele echipate cu ARM pot oferi apoi o varietate de feedback vizual, inclusiv text, săgeți, contururi, hărți termice sau animații, fiecare dintre acestea fiind adaptate la obiective de evaluare unice.

Unitatea de Inovație pentru Apărare a Departamentului Apărării a negociat acorduri cu Google care vor permite distribuirea ARM prin intermediul armatei, în speranța că acesta ar putea fi disponibil pentru unii utilizatori guvernamentali în această toamnă.

Se așteaptă ca ARM să coste între 90.000 și 100.000 de dolari - probabil mult peste posibilitățile furnizorilor locali de servicii medicale.

CONTEXT. Aceasta nu este prima dată când Google Health investește în instrumente cu inteligență artificială care nu numai că îmbunătățesc acuratețea diagnosticelor, dar ajută și la acoperirea lacunelor din medicină, acolo unde există o disponibilitate limitată de personal medical.

Gigantul tehnologic și-a propus să se asocieze cu startup-uri care investesc în IA pentru a „îmbunătăți asistența medicală” și se estimează că a investit peste 200 de miliarde de dolari în investiții în IA în ultimul deceniu, potrivit Reuters.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.