CE S-A ÎNTÂMPLAT. Președinția R. Moldova a solicitat companiei Meta, deținătoarea rețelei de socializare Facebook, să scoată de pe platformă clipul video deepfake în care apare președinta Maia Sandu, ținând un discurs în favoarea oligarhului fugar Ilan Șor.
„Ne-am adresat pe canale instituționale către Meta, pentru a scoate videoul de pe Facebook și așteptăm să se intervină cât de curând. Este încă o dovadă despre cât de murdar funcționează propaganda făcută de o grupare criminală în interesul unui stat străin cu scop de destabilizare și inducere a urii în societate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotișan pentru portalul Newsmaker.md.
Inițial clipul a apărut pe rețeaua de socializare Facebook la 4 noiembrie, fiind promovat prin sponsorizare cu cca. 2.000 - 2.500 de euro și văzut de un milion de utilizatori ai rețelei.
CONTEXT. Nu este primul caz de deepfake în care apare președinta Maia Sandu. Cel mai cunoscut clip de acest tip a apărut în august 2021, fiind dezvăluit de postul Jurnal TV. În materialul video apărea Maia Sandu, care ar primi un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor investigațiilor, autor ar fi fost controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.
Un alt caz a avut loc în octombrie 2022, când în spațiul public a apărut o înregistrare video care reprezenta o pretinsă discuție între Maia Sandu și premierul ucrainean Denis Șmîhal. Autorii clipului, apărut inițial pe canalul de Telegram, Zvezdanews, afiliat Kremlinului, au declarat că Sandu ar fi gata să declare mobilizarea în Republica Moldova și că ar lucra în strânsă colaborare cu România.
Autenticitatea înregistrării a fost negată de Președinție care a precizat că e vorba de „o maipulare de tip deepfake”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.