CE S-A ÎNTÂMPLAT. Judecătoarea Curții Constituționale, Domnica Manole a precizat că ex-președintele Curții, Nicolae Roșca, a făcut anunțul spre sfârșitul zilei.
„Spre sfârșitul zilei ne-a anunțat pe noi și a invocat motive personale. Am fost luați și noi prin surprindere de această decizie”, a declarat Manole pentru AGORA.
Magistrata a reiterat că vineri, 10 noiembrie, plenul Curții Constituționale se va reuni pentru a alege un nou președinte, din rândul membrilor instanței.
CONTEXT. La 9 noiembrie curent, judecătorul CC Nicola Roșca, i-a dat demisia din funcția de Președinte al instanței, a anunțat instanța într-un comunicat de presă.
Anunțul vine la scurt timp după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost evaluat și demis.
Anterior, la 23 aprilie s-a încheiat mandatul de trei ani a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole. Prin urmare, la ședința din 25 aprilie a instanței, prin vot secret, noul președinte a devenit Nicolae Roșca.
La ședința plenară a Curții Constituționale, convocată la 25 aprilie 2023, în calitate de președinte al Curții Constituționale din Moldova a fost ales judecătorul Nicolae Roșca. Așa cum prevede Constituția, noul președinte a fost ales prin vot secret de judecătorii Înaltei Curți cu majoritatea voturilor.
Președintele ales al Curții Constituționale, dl Nicolae Roșca, a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului.
Este de menționat că în perioada anilor 2017-2019, Roșca a fost avocatul Maiei Sandu, dar și membru al partidului PAS.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.