Instituțiile publice din UTA Găgăuzia rămân doar cu promisiuni despre gaze la 10 lei? Parlicov: Procedura e mai complicată decât în cazul consumatorilor

Instituțiile publice din UTA Găgăuzia rămân doar cu promisiuni despre gaze la 10 lei? Parlicov: Procedura e mai complicată decât în cazul consumatorilor

În cazul în care instituțiile publice din UTA Găgăuzia ar urma să încheie contracte cu noi furnizori de gaze naturale și să iasă de pe piața reglementată, asta ar implica demararea procedurilor de achiziții prin licitații. Faptul presupune efort și timp, constată ministrul Energiei, Victor Parlicov, care se arată sceptic față de promisiunile făcute de administrația din regiune, susținută de Șor.

Irina Soltan

CE S-A ÎNTÂMPLAT. Ministrul Energiei spune că până la această dată, locuitorii ș agenții economici din UTA Găgăuzia așa și nu au adresat solicitări de rezilierea a contractelor de furnizare a gazelor naturale în regiune. E vorba de contractele încheiat cu Moldovagaz, furnizor care asigură locuitorii din autonomie cu gaze.

„Este zgomot mediatic, iar gaz cum n-a fost, așa nici n-o să fie”, susține Victor Parlicov. Mai mult, acesta comentează afirmațiile recente ale Nordgaz. Deși de la 1 decembrie compania urma să asigure toți consumatorii din Găgăuzia cu gaze la tarif de 10 lei pentru un metru cub, acum planurile se schimbă. Compania spune că „aduce gazul în Găgăuzia”, dar inițial doar pentru școli și grădinițe și nu pentru toți consumatorii.

Vezi și: Consumatorii mai așteaptă? Compania care promite gaz ieftin pentru Găgăuzia spune că deocamdată va asigura doar grădinițele și școlile

Pentru instituțiile publice e și mai complicat să treacă la alt operator. Asta pentru că, instituțiile trebuie să iasă de pe piața reglementată. Asta înseamnă că trebuie să treacă prin proceduri competitive de achiziții. Adică trebuie să lanseze proceduri de achiziție. Deci ei nu reușesc nici până la 1 ianuarie să încheie contracte și să livreze gaze la instituțiile publice. Asta înseamnă că nu reușesc nici în 2024. Iar dacă consumatorii urmează să primească după gaz după instituțiile publice, atunci nu știu când va fi posibil”, a spus Parlicov.

CONTEXT. „La Comrat încă nu am deschis oficiu. Urmează să deschidem și să încheiem contracte cu Găgăuzgaz, Taraclia gaz. Vom furniza gaz pentru instituții sociale - toate grădinițele. Parale cu asta o să primim cereri de la consumatori”, a spus la 10 noiembrie Alexandru Grosu. 

Șeful Nordgaz a menționat că gazul provine de la o companie din Germania cu care Turcia a semnat un contract. Acestă companie a livrat anterior gaz în Moldova. „Nu e gaz rusesc”, a menționat acesta.

La scurt timp după acest anunț, Moldovagaz a emis un comunicat în care menționează că se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică și la Consiliul Concurenței al Republicii Moldova cu solicitarea de a investiga acțiunile acestea și a stabili eventuală manipulare a pieței de gazele naturale.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.