CE S-A ÎNTÂMPLAT. Întrebată în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova despre un posibil veto al Ungariei în chestiunea ce ține de deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE, președinta Maia Sandu susține că nu a „primit vreun semnal că ar fi vreo țară care ar avea obiecții la această decizie”.
Sigur, acum toate statele trebuie să citească raportul Comisiei Europene și asta ni s-a spus de fiecare dată, în vizitele pe care le-am făcut eu sau în vizitele pe care le-au făcut acești șefi de state și guverne în R. Moldova. Ei ne spuneau că e important ca raportul Comisiei să fie pozitiv și dacă este pozitiv, atunci decizia politică va fi mai simplă. Președinta Comisiei Europene, chiar ne-a lăudat să spun așa și noi pornim de la aceste discuții și de la aceste evaluări. Sperăm să fie decizia, știți că nu putem vorbi despre o certitudine de 100%, dar cred că totuși e mare probabilitatea să avem o decizie pozitivă.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
Întrebată dacă este sigur că va exista o unanimitate, șefa statului a afirmat că acest lucru rămâne de văzut. În același timp, Maia Sandu și-a exprimat speranța că decizia va fi una pozitivă pentru ambele state.
Sper că decizia va fi pozitivă pentru ambele state, este în interesul nostru ca și Ucraina să meargă pe aceeași cale, să-și consolideze democrația și să devină stat membru al UE, la fel cum este și în interesul Ucrainei ca R. Moldova să devină stat membru al UE. Sigur că fiecare țară are propriile angajamente, de transformare, de reformare a unui domeniu sau altul, pentru ca să se ajungă la standardele UE și vom lucra, fiecare lucrează la agenda sa, dar până acum a mers într-un pas, și sper că și decizia din decembrie va fi pozitivă și pentru ambele și vom continua să mergem pe această cale.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Ucraina și R. Moldova au primit statutul de țară candidat „la pachet”, au remarcat unii analiști politici, ceea ce înseamnă că votul Ungariei ar putea afecta și aspirațiile europene ale Chișinăului.
În timp ce Budapesta a fost de acord cu sancțiunile UE împotriva Rusiei pentru invazia la scară largă a Ucrainei, Ungaria a intrat în conflict cu Ucraina de mai multe ori, opunându-se încercării UE de a crea un fond pe termen lung de până la 20 de miliarde de euro pentru armata ucraineană și criticând tratamentul aplicat de Kiev minorităților maghiare.
CONTEXT. Recomandarea Comisiei din această săptămână plasează Ucraina cu un pas mai aproape de aderarea la UE, însă Kievul, care încă se află în război, mai are condiționalități de depășit, mai ales în ce privește combaterea corupției interne. Situația este similară și pentru R. Moldova, or Chișinăul a îndeplinit doar 6 din cele 9 condiționalități înaintate de Comisia Europeană la 23 iunie 2022.
Următorul pas este ca liderii UE să susțină planul Comisiei în cadrul unui summit care va avea loc la Bruxelles în decembrie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.