Analiză: Trebuie să lucrezi șapte ani pentru a cumpăra un apartament în Chișinău

Imagine simbol

Analiză: Trebuie să lucrezi șapte ani pentru a cumpăra un apartament în Chișinău

Începând cu luna iulie curent, prețurile pentru imobile au început să crească. Astfel, un apartament nou costă în jur de 954 de euro/m2. Conform salariului mediu pe care îl au chișinăuenii, o persoană ar trebui să lucreze șapte ani pentru a-l putea cumpăra, potrivit analizelor efectuate de expertul economic, Veaceslav Ioniță. Vezi mai jos care este prețul mediu al unui apartament vechi și ce procentaj din salariu ar trebui să aloci pentru un credit de imobil.

Diana Latiș

CE S-A ÎNTÂMPLAT. În perioada aprilie-iunie, adică trimestrul al doilea al acestui an, a fost înregistrată o ușoară scădere a prețurilor la apartamentelor din municipiul Chișinău. Însă, începând cu luna iulie, datele arată că prețurile au început să crească.

În aceiași ordine de idei, expertul economic, Veaceslav Ioniță spune că majorarea prețurilor va continua.

...

Prețul mediu a apartamentelor în Chișinău

Veaceslav Ioniță

Prețul mediu al unui apartament nou este 954 de euro/m2, iar a unui apartament vechi 722 de euro. Fie că este vorba de imobile vechi, fie de cele noi, datele arată că în ambele cazuri prețurile au crescut.

...

Prețul mediu al apartamentelor în Chișinău

Veaceslav Ioniță

Apartamente noi, în municipiul Chișinău, au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor în perioada anilor 2001-2008. Acest trend a continuat și în anii 2021-2022, deși a devenit mai moderată.

La moment există o creștere de aproximativ 3%, iar până la sfârșitul anului creșterea va fi în jur de 5%, afirmă expertul economic.

...

Evoluția prețurilor la apartamentele noi în Chișinău

Veaceslav Ioniță

Din punct de vedere al accesibilității unui apartament sau, cu alte cuvinte, câte salarii medii anuale îi trebuie unui locuitor a municipiului Chișinău pentru a procura un imobil, situația s-a modificat de-a lungul anilor.

În 2006, pentru a procura un apartament, o persoana ar fi trebuit să lucreze 36 de ani. Astăzi, pentru un apartament fie nou, fie vechi, o persoană trebuie să lucreze 7,1 ani. Acesta este cel mai scăzut nivel din perioada independenței. Ioniță afirmă că accesibilitatea lui este comparabilă cu cea din Europa. 

...

Accesibilitatea prețurilor la apartamente

Veaceslav Ioniță

Pentru a lua un credit în 2016 pentru un apartament de 70 m2, renovat complet, era aproape imposibil. Contribuția inițială era de 30%, iar creditul era acordat pentru 20 de ani, ceea ce însemna că trebuiau să fie oferite 150-350 de salarii medii ale unei familii cu două persoane. Adică trebuiau să fie plătite șapte salarii în fiecare lună pentru ca creditul să poată fi întors.

Începând cu 2018, situația s-a îmbunătățit, iar în 2020 am ajuns în situația când venitul unui membru de familie din cei doi era suficient. În 2022, lucrurile s-au schimbat, din cauza faptului că a crescut dobânda bancară. Pentru a achita un credit, persoana trebuia să plătească 86% din salariul pe care îl are, ceea ce ar însemna că tot venitul familiei trebuia să meargă pentru un credit.

În prezent, accesibilitatea la un credit este mai bună, aproximativ 60% din salariu. Expertul spune că în viitor o să ajungă din nou la 50%. Acest lucru se întâmplă din cauza creșterii veniturilor populației, a apartamentelor care nu s-au scumpit și a dobânzii bancare care a scăzut rapid.

...

Accesibilitatea unui credit pentru a cumpăra un imobil

Veaceslav Ioniță

CONTEXT. Datele din 2022 arată că chișinăuenii investesc mai puțin în imobile. Valoarea este de 12,9 miliarde lei sau cu 14,1% mai puțin față de anul 2021. În același timp, oamenii au ales să investească mai mult în imobilizările corporale cum ar fi clădiri nerezidențiale și clădiri rezidențiale.

În același timp, anul acesta am ieșit pe străzile din Chișinău pentru a vedea care este salariul oamenilor și pe ce cheltuie ei cel mai mult. Astfel, pentru facturi, moldovenii scot din buzunar chiar și jumătate din salariu. Mai multe poți vedea în materialul video.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.