„Nu există nicio scuză pentru violența față de femei. Nu există nicio scuză pentru violență, în general. În fiecare an, pe 25 noiembrie, vorbim despre o problemă care afectează femeile din lumea întreagă. Republica Moldova nu este o excepție. Anual, circa 40 de femei își pierd viața din cauza violenței, iar multe alte femei suferă tot felul de abuzuri”, a declarat președinta.
Șefa statului a reamintit și faptul că Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, pentru a proteja viața și demnitatea fetelor și femeilor.
„Au fost create centre de susținere și, în curând, va funcționa o instituție care va coordona și monitoriza activitățile instituțiilor publice de combatere a violenței. Însă pentru combaterea violenței împotriva femeilor e necesară implicarea întregii societăți. Vă îndemn să discutați cu copiii, cu tinerii pentru a le cultiva valorile respectului și demnității umane. Vă îndemn ca, împreună, să combatem violența, abuzurile, lipsa de respect și stereotipurile. Doar împreună putem construi o societate mai bună pentru noi toți”, a spus Maia Sandu.
Violența împotriva femeilor și a fetelor rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. În pofida faptului că multe țări au adoptat legi pentru combaterea violenței împotriva femeilor, aplicarea slabă a acestora și normele sociale discriminatorii rămân probleme semnificative. La nivel mondial, se estimează că 736 de milioane de femei, aproape una din trei, au fost supuse cel puțin o dată în viață violenței fizice și/sau sexuale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.