CE S-A ÎNTÂMPLAT. Pentru astfel de lucrări (acoperirea cu asfalt sau cu orice alt material, cum ar fi piatra cubică), este obligatoriu elaborarea unui proiect și avizarea lui la Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) - ceea ce, în cazul dat, administrația Rezervației nu a făcut.
Ca urmare, Ministerul Culturii a decis demararea unei anchete interne, pentru a stabili cauza din care această procedură nu a fost respectată.
De asemenea, Ministerul Culturii a solicitat Agenției de Inspectare a Monumentelor să verifice atât corectitudinea acțiunilor întreprinse de către administrația Rezervației în ceea ce privește obținerea avizului CNMI, cât și să stabilească dacă și în ce măsură, prin lucrările de asfaltare a drumului, au fost aduse prejudicii obiectelor de patrimoniul din cadrul Rezervației.
Ministerul Culturii a mai cerut conducerii Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” să elaboreze și să prezinte CNMI, în cel mai scurt timp, proiectul de amenajare a drumului din Butuceni în concordanță cu cerințele de păstrare și de valorificare a monumentelor de patrimoniu din Rezervație.
CONTEXT. Problema reabilitării drumului dintre localitățile Butuceni și Morovaia persistă de mai mulți ani, spun Ministerul. Autoritățile și locuitorii reclamă starea precară a drumului principal care afectează calitatea vieții din cauza prafului produs de traficul intens, inclusiv în tranzit către localitățile din raionul Criuleni.
Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” a susținut solicitarea locuitorilor și a cerut includerea acestui tronson de 3,7 km în programul de lucru pentru anul 2023 la MIDR. Licitația pentru execuția lucrărilor de întreținere periodică a drumului a fost adjudecată în noiembrie 2022, iar asfaltarea a fost considerată o soluție adecvată, având în vedere absența pavajului anterior, traficul intens și recomandările Planului de amenajare a teritoriului al Rezervației „Orheiul Vechi”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.