România, ca de fiecare dată, vine în ajutorul Republicii Moldova dezinteresat și sincer, pentru a pune la îndemâna autorităților moldovenești experiența și know-how-ul în procesul minuțios de aderare la Uniunea Europeană. Experții și specialiștii români au ajutat, de la început, la accelerarea parcursului european al Chișinăului prin asistență tehnică. Ei uite acum, avem numiri în funcții cheie a unor persoane cunoscute și apreciate peste Prut, în primul rând, pentru a suplini exodul de specialiști moldoveni care au plecat în afara țării, dar mai ales pentru a ajuta Moldova să treacă prin aceleași procese prin care a trecut România până a aderat la Uniunea Europeană în anul 2007.
De ce Moldova are nevoie de Anca Dragu?
Fosta ministră a Finanțelor și președintă a Senatului în România cu o experiență de 15 ani la Banca Națională a României și Fondul Monetar Internațional este un adevărat profesionist și va ajuta țara și se va lupta nu doar pentru politica monetară a Moldovei, dar și pe toată linia de integrare în Uniunea Europeană. Astfel de oameni sunt foarte valoroși, mai ales acum, când avem nevoie de persoane pricepute în arta negocierilor cu Uniunea Europeană pentru a obține cât mai multe beneficii pentru Moldova.
Autoritățile moldovenești au nevoie de mai multe Anca Dragu, în fiecare domeniu sensibil pentru reformarea din temelii a Republicii Moldova, dar, mai ales, pe dosarul justiției, unde avem cele mai multe lacune.
Au mai obținut cetățenia moldovenească și alți specialiști români
Judecătorul român Cristi Danileț și fostul șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, au obținut cetățenia Republicii Moldova în noiembrie 2022.
În noiembrie 2022, Daniel-Marius Staicu, a fost numit de către Guvernul Republicii Moldova în funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pe un termen de 5 ani, la două săptămâni după ce a primit cetățenia Republicii Moldova. Anume despre astfel de numiri am vrea să auzim tot mai des, numirea unor oameni vitali proceselor de reformă în stat, care și-au demonstrat priceperea în România și au venit la Chișinău să-și dedice toată experiența în slujba statului Republica Moldova, într-un domeniu atât important, precum spălarea banilor care este o practică foarte întâlnită în toate nivelurile statului.
Cu siguranță, nume notorii române ca și cel al Laurei Codruța Kovesi (fosta șefă a DNA) ar fi de asemenea necesare pentru a participa la procesul de reformă în justiție, care este acum prioritatea numărul 1 însă, din păcate, am pierdut demult această șansă pentru că aceasta a primit o funcție mult mai atractivă, în speță, cea de Procuror șef al Parchetului European, o instituție europeană esențială în urmărirea cheltuirii fondurilor europene.
Cine se împotrivește acordării cetățeniei moldovenești pentru specialiștii români?
Este de neînțeles nemulțumirea unei mici părți a societății, prin care un cetățean român care a obținut cetățenia Republicii Moldova să nu poată participa la schimbarea la față a Moldovei.
Socialiștii și Comuniștii solicită examinarea acțiunilor conducerii de vârf a țării „sub aspectul întrunirii semnelor de trădare de patrie și admiterii excesului de putere la desemnarea candidatului la funcția de guvernator al BNM”. Este clar o solicitare care nu își are locul, fiindcă chiar dacă procedura de numire în funcție a noii guvernatoare a fost accelerată, nu avem nici o premisă în aceste acuzații, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu poate oferi printr-un decret cetățenia Republicii Moldova, așa cum o făcea și fostul președinte Dodon, doar că unor persoane extrem de dubioase.
Peste un milion de moldoveni au obținut cetățenia statului Român, iar minim o sută de mii așteaptă redobândirea cetățeniei române în următoarele luni. Nu ar trebui să existe nici măcar o rezervă atunci când un român obține cetățenia Republicii Moldova, este vorba despre reciprocitate și recunoștință față de București, în urma beneficierii oportunităților pe care ni le aduce calitatea de cetățean membru al Uniunii Europene.
BCS și-a dorit înlocuirea lui Octavian Armașu
Inițiativa de demitere a lui Armașu a fost propusă de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, nu ar trebui, așadar, să existe nicio critică din partea reprezentanților BCS pe marginea acestui subiect.
Demiterea fostului guvernator a fost girată de votul a tocmai 81 de deputați PAS și BCS, un consens cum rar întâlnim în politica moldovenească.
Iar pentru cei care se întreabă de ce nu a fost pus un moldovean la cârma Băncii Naționale, avem simplul exemplu al lui Octavian Armașu, care a fost pus de către fostul oligarh Vladimir Plahotniuc și a îngreunat procesul de recuperare a banilor din dosarul „Furtului miliardului”, în loc să fie prima persoana care ajută la urmărirea fondurilor luate din cele trei bănci devalizate ale Moldovei.
Moldova va avea un nou procuror general român/european?
Acum, după ce am văzut numirea româncei Anca Dragu la cârma Băncii Naționale a Moldovei și a fost primită această numire foarte bine de opinia publică, autoritățile statului pot înainta pe orice specialist în funcțiile cheie care răspund de reformă în Moldova, fie el născut la Chișinău, București ori Bruxelles. Este foarte mare nevoie de oameni din afară pentru a merge lucrurile în ritm accelerat, cu mulți cei din sistem ne-am lămurit.
Am observat că există premisele și pentru numirea noului procuror general, existând de mult timp această funcție vacantă. Moldova are nevoie de un procuror general român/european pentru a face ordine în justiție și pentru a duce la bun sfârșit lupta împotriva corupției. O alegere foarte bună ar fi cea a judecătorului român Cristi Danileț, care a obținut deja cetățenia Republicii Moldova. Acesta este considerat unul dintre cei mai reformiști judecători din România și deține expertiză în independența justiției și integritatea judiciară, pe lângă aceasta este o persoană pregătită să își asume această funcție, dar și va obține rezultate rapide și va face față dificultăților. Din păcate, cu moldoveni în această funcție ne-am ars de fiecare dată, este timpul să îi lăsăm pe cei cu experiență în spate să ne ajute în a ne reforma.
Cu siguranță, vor urma și alte numiri ale unor români capabili pentru conducerea mai multor instituții esențiale în procesul de integrare europeană. Haideți să îi primim cu brațele deschise pe frații români pentru că ei cu siguranță nu și-ar asuma o funcție plătită atât de prost comparativ cu salariile din România pentru a face rău țării, din contra aceștia acceptă o funcție în Moldova pentru a lăsa ceva în urma lor, Moldova are mai mare nevoie de ei acum mai mult ca niciodată.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.