„PA nu are capacități speciale ca Serviciul de Informații și Securitate sau Centrul Național Anticorupție. Da, ni s-a promis anul trecut că le vom avea pe toate până la mijlocul lunii decembrie. Suntem la mijlocul lunii ianuarie și nu avem nici măcar sediu. Cât ar fi de nostim și straniu, este pusă sub întrebare și plata salariilor angajaților PA. PA de la 1 ianuarie are un buget, dar nu are persoane responsabile de activități specifice, ce fac o instituție să fie funcțională", a declarat Octavian Iachimovschi, făcând referire la lipsa unui contabil și a unui specialist în resurse umane.
Totuși, procurorul crede că problema salarizării ar urma să fie depășită. „Vom fi blocați pe partea de achiziții, fiindcă vom avea nevoie de servicii de traducere, consumabile, servicii de transport etc. O să ne pună într-o dificultate destul de gravă", a adăugat el.
Șeful adjunct al PA a pasat responsabilitățile în terenul Guvernului, menționând că atât Procuratura Generală (PG), cât și PA au făcut tot posibilul pentru a debloca procesele.
„Nu avem aprobată organigrama și cadrul de state. Cadrul de state al PA e la moment încadrat în cadrul de state al PG, care urmează a fi revizuit. Parlamentul urmează să decidă limita de state la PA și asta o să ne permită să solicităm CSP-ului aprobarea unei noi organigrame cu toate funcțiile respective. Nu pot să înțeleg de ce acest proces s-a oprit și de ce nu au fost evaluate riscurile. Pentru cineva poate sună nostim, dar PA nu are sediu. Noi am identificat sediu pentru PA, dar este un proces destul de complicat pe care nu-l poate decide PA. Urmează să fie decis și de către Guvern, și de către PG, și CSM, și CSP, și CSJ", a explicat Octavian Iachimovschi.
De partea cealaltă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit cu o reacție, negând că ar purta discuții cu PA și Curtea Supremă de Justiție (CSJ) privind identificarea unui sediu.
„Sistemul judecătoresc nu dispune de sedii nefolosite, ba din contra, la moment sediile CSM-ului și ale unor instanțe judecătorești sunt neîncăpătoare și neadaptate la necesitățile instituționale, astfel încât CSM-ul, la moment, împreună cu acele instanțe judecătorești se află în procesul de identificare a unor edificii capabile să facă față necesităților instituționale", se arată în comunicatul de presă emis de CSM.
CONTEXT: Menționăm că, în prezent, angajații procuraturii anticorupție activează în sediul Centrului Național Anticorupție.
Pe 11 ianuarie 2024, Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) a aprobat bugetul Procuraturii Generale pentru acest an, fiind vorba de 446 de milioane de lei, cu 8% mai mult față de anul trecut. În cadrul ședinței, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că Ministerul Finanțelor a întreprins măsuri pentru a soluționa problemele financiare ale Procuraturii Anticorupție, prin atribuirea unui cont separat. Cu referire la alocările financiare suplimentare, șefa de la Justiție a menționat că ar urma ca Guvernul să revină cu o rectificare bugetară.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.