Participanții la protest au scandat „Rușine!”. Aceștia le cer autorităților municipale să anuleze decizia de sistare a finanțării grupelor cu program prelungit.
DE CE ASTA CONTEAZĂ. Protestatarii sesizează că este îngrijorătoare situația mamelor solitare. Acestea, neavând rude care să le ajute, sunt nevoite să-și ia copiii de la școală mai devreme decât se termină o zi de muncă.
„Cum să aibă aceste mame un job? Cum să ocupe acest copil și cum să-l întrețină? Cum să aibă un post de muncă?”, a întrebat Ala Revenco, directoare executivă AO „Părinți Solidari”.
Protest în fața Primăriei Chișinău.
Captură video
Despre situația complicată în care s-au pomenit au povestit mai mulți părinți.
„Fata mea nu mai are program prelungit de o săptămână. Copilul m-a rugat să-i plătesc prânzul ca să rămână la program. Nu știam cum să explic și am zis că cineva din Primărie a luat această decizie ca să stați în televizoare și telefoane. Eu nu pot merge la muncă. La anul altă fată merge la școală și nu-mi imaginez ce fac cu doi copii. Ei vor să învețe, să rămână la program prelungit. Sunt dezamăgită de hotărâre. Se pune accent pe frumusețea din oraș, dar e nevoie de accent pe educație”, spune Diana Urîtu, mama unui copil în clasa I.
Protest în fața Primăriei Chișinău. Ala Revenco, directoare executivă AO „Părinți Solidari”.
Captură video
„Fiecare dintre noi am venit aici pentru a ne cere drepturile. Și e important să ieșim așa de fiecare dată când se face un abuz pentru că cu cât mai indiferenți vom fi, cu atât mai multe abuzuri vor fi. Dacă văd că oamenii acceptă, își vor permite să încalce legea și să facă interesele proprii. Când ești autoritate publică ești cu mâna pe miliarde de lei. Evident că apar tentații de al folosi, iar cetățenii sunt cei care trebuie să mențină focusul autorităților pe interesele cetățenilor”, a punctat Ala Revenco
Protest în fața Primăriei Chișinău.
Captură video
CONTEXT. Grupele cu program prelungit în capitală nu-și sistează activitatea. În schimb, acestea nu vor mai fi gratuite pentru toți copiii. Primăria Chișinău a anunțat anterior soluția pe care a identificat-o pentru a continua activitatea acestora. Mai exact, pentru orele petrecute suplimentar la școală, părinții vor achita între 400 și 700 de lei.
AGORA recomandă să citiți un explainer la acest subiect: Programul prelungit în școli: De la acuzații de incompetență, la soluții găsite în buzunarele părinților
„Bugetul Primăriei al grupelor cu program prelungit a început acum trei ani. Până atunci acestea au funcționat în baza bugetelor instituțiilor de învățământ”, spune Andrei Pavaloi, șeful Direcției Educație din capitală.
De altă parte, Primăria capitalei anunță că va achita grupele cu program prelungit și masa pentru copiii din familiile social vulnerabile, care sunt în jur de 4.000.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.