Ministerul Educației a publicat o nouă variantă a Regulamentului de admitere în liceu care în prezent se află în consultări publice și ar urma să fie aprobat în următoarele zile. În săptămâna curentă, circa 600 de directori și șefi de direcții raionale s-au expus pe marginea schimbărilor. Principala ajustare prevede că, pragul de admitere va fi media la discipline și examene - nota șase.
„Pornim cu ideea introducerii mediei minime de 6 pentru că totuși materialul de la liceu are un grad de complexitate și pentru a-l putea însuși, prezumă că și rezultatele de la gimnaziu trebuia să atingă un nivel anumit. Credem că șase nu este prea mult, nu e o cerință tocmai înaltă. Ori dacă ai rezultate mai proaste la examen, poți să recuperezi la disciplină și în medie ar trebui să te califici”, a spus ministrul Dan Perciun.
O analiză realizată de MEC arată anul trecut circa 1.500 de elevi care anul trecut nu au depășit pragul mediei de șase la rezultatele școlare. Însă, ministerul propune soluție și pentru elevii care nu vor reuși să se înscrie la liceu.
„În cazul copiilor care nu reușesc să atingă acest nivel, există opțiunea unui colegiu, sau a unei școli profesionale. Pentru noi principal este să construim un sistem unde cei care au anumit nivel de rezultate, merg mai departe la licee teoretice, ceilalți - în funcție de posibilități și interes, merg spre un colegiu unde începe să învețe mai devreme o profesie”, spune Dan Perciun.
La fel, noul Regulament prevede și modificare calendarului de admitere. Aceasta înseamnă că, Ministerul Educației și Direcțiile raionale de învățământ mai devreme vor începe să evalueze unde pot fi deschise clase de liceu. Regula generală spune că instituțiile trebuie să aibă cel puțin două clase de liceu ca să poată fi pornită admiterea.
„Deja din luna aprilie vrem să comunicăm școlilor dacă pot sau nu pot deschide admiterea pentru două clase de liceu, sau după caz - o clasă de a X-a. Regulamentul respectiv ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare”, a punctat Dan Perciun.
CONTEXT. Până acum, înscrierea la liceu se realiza în baza Metodologiei de admitere aprobată în 2017. Documentul prevedea că, anual la 31 mai, instituțiile de învățământ afișează numărul de locuri disponibile în clasele de liceu. Ulterior, este demarată etapa de concurs pentru suplinirea locurilor, etapă la care aveau acces și elevii cu medii sub nota șase. Documentul mai prevedea că, liceele care înregistrează performanțe de-a lungul timpului - elevi cu reușite sporite, rezultate înalte la examene, pot include probe suplimentare de concurs.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.