Inițiativa AGORA s-a lăsat cu răsunet. Imaginile cu muralul nou apărut în capitală, în scurt timp, au devenit virale pe rețelele de socializare. Iar chipul ales să fie reprezentat în lucrarea graffiti nu a fost ales întâmplător. E despre „libertate, valori umane, democrație”, valori pentru care a luptat Navalnîi.
VEZI ȘI: Un mural cu chipul lui Alexei Navalnîi a apărut pe o stradă din Chișinău (VIDEO)
Mai mult, a doua zi după ce a apărut lucrarea, lângă aceasta am găsit depuse flori. Or, locația a căpătat practic imediat încărcătură simbolică pentru cei care au făcut acest gest.
Partea pozitivă, însă, se încheie aici. La distanță de nici două zile, desenul a fost vandalizat. Pe chipul lui Navalnîi, o persoană necunoscută (sau poate mai multe) a scris „Крым не бутерброд” (n.r. Crimeea nu este o tartină).
Celebra declarație a fost făcută în cadrul unui interviu pentru „Ecoul Moscovei", unde Alexei Navalnîi a fost întrebat despre cui aparține Crimeea. „Crimeea este a oamenilor care locuiesc acolo. Ea va rămâne parte a Rusiei și nu va reveni în componența Ucrainei", a spus el, adăugând că anexarea regiunii a fost făcută, totuși, cu încălcarea tuturor normelor internaționale. La insistențele jurnalistului, Navalnîi a adăugat: „Crimeea nu este o tartină cu salam, ca s-o întoarcem dintr-o parte în altă. […] Pentru a restabili dreptatea, este nevoie de organizarea unui referendum normal. Nu așa cum a fost, ci unul normal".
CONTEXT. AGORA menționează că spațiul unde a fost executată lucrarea a fost autorizat în acest scop.
Amintim că opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat pe 16 februarie într-o colonie penală la nord de Cercul Polar, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova. Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia.
Navalnîi a spus, în repetate rânduri, că a fost încarcerat pentru că este văzut ca o ameninţare de către elita politică rusă. În calitate de prizonier, el nu mai putea candida la alegeri.
Condamnat la 19 ani de închisoare pentru presupus extremism, printre alte acuzaţii, Navalnîi a intentat în repetate rânduri procese împotriva sistemului penitenciar pentru că i-ar fi încălcat drepturile. El a negat toate acuzaţiile pentru care a fost condamnat şi a subliniat că sistemul judiciar rus este profund corupt, acuzații respinse de autorități.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.