Probleme în medicina legală: salarii mici, lipsă de personal și pensionari angajați

Probleme în medicina legală: salarii mici, lipsă de personal și pensionari angajați

Medicii legiști din R. Moldova se confruntă cu mai multe probleme. Printre cele mai importante se numără salariile mici și lipsa de personal. Problemele au fost enunțate de directorul Centrului de Medicină Legală, Vasile Șarpe, la ședința Comisie securitatea națională, apărare și ordine publică.

Ana Baciu

Șeful Centrului a menționat că în 18 din 32 de raioane nu sunt specialiști care ar putea efectua expertize medico-legale.

„Un medic legist activează în regim redus a zilei de muncă șase ore, dar pentru că nu sunt experți, cumulează și se primește că ei lucrează nouă ore, asta se răsfrânge asupra sănătății și calității expertizei”, a spus Vasile Șarpe.

Potrivit șefului Centrului de Medicină Legală, studenții nu se aventurează să aleagă această specialitate din motiv că medicii legiști sunt achitați altfel decât cei din alte specialități. Acesta a menționat că în 2023 a solicitat de la Universitate de Medicină rezidenți pentru șapte raioane, dar au fost depuse dosare doar pentru trei raioane.


Pot să vă dau exemplu. În România și alte state, salariile sunt duble pentru aceleași funcții. Un medic legist trebuie facă raport de expertiză, să fie audiat la procuratură, poliție, judecată, să dea explicații, și multe altele. Asta nu motivează ca tinerii să vină la noi. La moment avem doar nouă rezidenți. 

Autor: Vasile Șarpe, directorul Centrului de Medicină Legală.

CONTEXT. În anul 2023 s-au efectuat 34.546 de expertize, constatări și cercetări medico-legale. 




Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.