După ce legea va fi aprobată definitiv și va intra în vigoare, angajatorul va fi obligat, la finele anului, să informeze în scris angajații despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate și nefolosite și despre termenul de expirare a acestora.
La fel, angajatorul va cere ca aceste zile de concediu să fie folosite de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord. Asta în condițiile în care, zilele de concediu nefolosite timp de doi ani vor fi considerate stinse.
Considerăm că zilele de concediu trebuie să fie valorificate prin odihnă. Oricând omul are posibilitate să ia o pauză de la activitate a zilnică, el are posibilitatea să se recreeze, să petreacă timp cu familia și să aibă o balanță între viața personală și viața profesională. La Guvern, noi prin metode administrative rugăm administratorii instituției să planifice valorificarea prin concediu a acestor zile. Ce introducem prin lege este ca aceste zile să fie valorificate până în 2029 - fie prin valoare monetară, fie printr-un grafic clar în care salariații să beneficieze în ‘are ani de aceste zile acumulate.
Autor: Artur Mija, secretar general Guvern.
Prevederile legii nu se aplică retroactiv. Astfel, totodată, zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor din legea vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029.
Menționăm că, legea a fost aprobată în primă lectură cu votul a 56 de deputați.
CONTEXT. Prevederea se conține într-un pachet de modificări elaborat de Cancelaria de Stat, în contextul implementării recomandărilor din Raportul de monitorizare SIGMA ș „Performanța Republicii Moldova în administrație publică în raport cu Principiile Administrației Publice” și al angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Documentul va fi propus spre adoptare în lectura a doua.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.