Pe 23 februarie, cât o parte a populației sărbătorea bărbații (probabil veți fi uimiți cât de „ținută” e această zi în Moldova) o bulă destul de restrânsă marca Ziua Egalității Salariale. Deși, „marca” e prea mult spus. Se uita la cifrele discrepanței salariale dintre bărbați și femei și ofta. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în studiul lor despre „Povara inegalității salariale între femei și bărbați în 2023”, ne spune fără menajamente, că în ultimul an diferența salarială între femei și bărbați crește brusc, după o ușoară stagnare în anii precedenți. Conform calculelor Centrului, în anul 2024 o femeie trebuie să lucreze până la data de 23 februarie pentru a ajunge valoarea câștigului salarial al unui bărbat în anul precedent.
Peste o săptămână, ne vom aduce aminte colectiv despre cât este de importantă femeia. Câtă căldură, iubire, atenție, gingășie și frumusețe aduce femeia în viețile noastre. Ce floare rară și prețioasă e femeia și alte calificative „poetice”, unele de-a dreptul jenante în siropoșenia și inutilitatea lor. Dar cel mai important - neadevărate.
Or fi fiind femeile prețioase și valoroase, dar pare-se nu suficient, atât încât să le plătim pe măsura competențelor lor.
Diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților în Republica Moldova se menține la o valoare destul de înaltă, reprezentând o disparitate monetară unde femeile au obținut venituri salariale anuale cu 25.980 MDL mai puțin decât bărbații. La nivel global, femeile sunt plătite în medie cu aproximativ 20% mai puțin decât bărbații.
Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
E ca în bancul cela vechi, care, tradus din rusă, ar suna cam așa: „Femeio, ziua ta e 8 martie!”. Ați primit cadoul, vi s-au rostit ditirambi, vi s-au organizat concerte cu genericul „Iubită femeie”? Mulțumiți-vă cu asta, că doar n-aveți de plătit facturi, ipoteci, studiile copiilor și, doamne ferește, vreo vacanță prin țările calde, că nu e treabă femeiască să se ocupe cu din astea… Treabă femeiască este, în schimb, să ajungă la vârsta de pensionare și să treacă automat în pătura cea mai precară a societății, indiferent de cât de gingașă și prețioasă a fost în tinerețile ei.
Diferență medie între pensiile femeilor și ale bărbaților în anul 2023 a fost de de 7.518 MDL. În municipiul Chișinău, situația este și mai gravă: o femeie pensionară pierde anual 20.091 MDL comparativ cu bărbații.
Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
Cum lucrează femeile de-a lungul vieții
Câmpul muncii este un câmp minat pentru femei. Totul e construit așa, încât orice decizie n-ai lua, pierzi.
Pentru început, global, mai puține femei sunt angajate, în comparație cu bărbații. În același timp, femeile lucrează mai multe ore pe săptămână decât bărbații, dintre care o parte importantă sunt orele de lucru neremunerat, inclusiv, „statul acasă” din timpul concediului de îngrijire a copilului.
La rândul lor, bărbații lucrează mai multe ore și în sectoare mai bine plătite. Aceasta determină creșterea diferenței salariale. Datele din Moldova arată că bărbații sunt avantajați de faptul că lucrează în întreprinderi mai mari, în special în sectorul privat (71% dintre bărbați, comparativ cu doar 51% dintre femei), acest sector plătind salarii mai mari decât cel public. De asemenea, bărbații lucrează un număr mai mare de ore săptămânale (40,9 ore) în comparație cu femeile (37,6 ore) și de regulă cu program complet de muncă (98,3% dintre bărbați și 93,4% în cazul femeilor).
Femeile, fiind îngrijitorii primari ai copiilor într-o măsură disproporționată față de bărbați, tind să aleagă locuri de muncă care oferă ore de lucru flexibile sau mai scurte. Astfel de alegeri în carieră nu sunt tocmai cele mai potrivite pentru a ajunge în vârf, acolo unde se plătesc salarii competitive și alte bonusuri. Cu atât mai mult că este un mediu unde competitorii direcți ai femeii sunt bărbații, care, în timp ce femeia a fost în concediu de îngrijire a copilului, au bifat pe check-list-ul bunelor practici pentru creștere profesională.
În sectoarele cu remunerație mai mare, diferența salarială în defavoarea femeilor este și mai accentuată, depășind 30% în domenii precum serviciile de editare, transportul aerian și IT.
Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare
Dar cea mai importantă cauză a diferenței de salarii în folosul bărbaților este de o banalitate dramatică. Același studiu al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare arată că cea mai mare parte a disparității salariale este explicată prin diferențele de tratament, care indică discriminare la etapa de salarizare a femeilor și bărbaților angajați. Mai mult, pentru a se apropia de nivelul salariului unui bărbat, femeile trebuie să dea dovadă de abilități profesionale mai mari decât un bărbat pe o poziție asemănătoare. Femeile au, în general, un nivel de capacitate mai înalt decât bărbații, aceasta având un efect compensatoriu major, reducând discrepanța salarială de gen. Adică, dacă capacitatea medie a femeilor ar fi fost la nivelul mediu al bărbaților, atunci discrepanța salarială ar fi și mai înaltă decât cea observată în practică, arată studiul.
O diferență de salariu înseamnă un nivel de viață mai scăzut și o serie de probleme pentru care n-ai acoperire: acces mai redus la asistență medicală, la bunăstare pe termen lung, la educație și securitate financiară, în special la bătrânețe. Toate acestea, adunate, duc și la lipsa critică a femeilor în funcțiile de conducere. Astfel, mai puțin de 8% dintre companiile de top din întreaga lume au femei CEO.
Conform Raportului Global Gap Gender 2022 al Forumului Economic Mondial, va dura 132 de ani pentru a ajunge la paritatea deplină și pentru a reduce decalajul de gen în salarizare la nivel global.
Ce vor femeile?
Acum această întrebare apare sub cu totul altă lumină. Femeile vor independență financiară, securitate financiară, bani cash, bani de pernă financiară și investiții, bani de vacanțe în țările calde, bani pentru mașini, pantofi și studii. Femeile vor pensii private, asigurări medicale private și venituri mai mari pentru munca pe care o fac de multe ori mai bine decât bărbații pe aceleași poziții. Luați-vă înapoi concertele, ditirambii și felicitările imposibil de citit, de limbă de lemn și ipocrizie, și insistați pe politici salariale echitabile, solidarizați-vă cu femeile care cer salarii egale, susțineți sus și tare femeile care activează pe toate fronturile pentru a transforma Moldova dintr-o provincie patriarhală într-un stat modern. După, poate ar mai avea sens să revenim la concerte. Pentru că vom avea ce sărbători.
Dezghiocăm evenimente și fenomene, punem întrebări, unele incomode, altele dureroase, chestionăm tradițiile și nu credem pe cuvânt. Gândirea critică este pâinea noastră. Ajută-ne să o aducem pe mesele cât mai multor oameni, investește în AGORA ca să avem combustibil pentru cuptorul ideilor care să schimbe țara în care trăim. Devino membru: https://agora.md/membership.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.