Cât de des își curăță dinții bărbații comparativ cu femeile și cine ajunge primul la stomatolog

poză simbol

Cât de des își curăță dinții bărbații comparativ cu femeile și cine ajunge primul la stomatolog

La nivel național, 86,5% dintre persoane își curăță dinții cel puțin o dată pe zi, iar 29,8% - cel puțin de două ori pe zi. În ambele cazuri, proporția femeilor este mai mare comparativ cu numărul bărbaților care se spală pe dinți. În același timp, tot domnii sunt cei care fac vizite la stomatolog mai rare decât doamnele, se arată într-un studiu realizat de Ministerul Sănătății.

Olga Scripnic

În R. Moldova, cea mai mare parte a populației se spală pe dinți o dată pe zi. În schimb, numărul celor care o fac două ori pe zi este de aproape trei ori mai mic ( 29,8%). Iar, în acest raport, sunt cu aproximativ 10% mai multe femei care o fac decât bărbați. Cu alte cuvinte, dacă 91,4% dintre doamne își curăță dinții o dată pe zi, atunci numărul domnilor este de 81,6%, iar dacă 35,3% dintre femei obișnuiesc să o facă două ori pe zi, atunci bărbați sunt 24,4%.

Mai mult, proporția persoanelor care se spălau pe dinți cel puțin o dată sau cel puțin de două ori pe zi scădea semnificativ odată cu vârsta, de la 93,4%, în cea mai tânără grupă de vârstă, la 70,7% în cea mai înaintată grupă de vârstă.

...

Frecvența curățării zilnice a dinților

Ministerul Sănătății

Mai mult, în ultimele 12 luni, o treime din populație consultase un stomatolog (33,8%), iar în acest caz, la fel, numărul femeilor (40,2%) care au această obișnuință este aproape dublu față de numărul bărbaților (27,3%). În schimb, odată cu vârsta frecvența în rândul femeilor tinde să scadă, spre deosebire de bărbați unde nu se modifică vizibil.

În același studiu se mai arată că o proporție mică de persoane (1,7%) nu primise niciodată asistență stomatologică. Dintre aceștia, 2,6% sunt bărbați, iar 0,8% - femei.

Printre cei care au vizitat vreodată un stomatolog, durerea sau problemele cu dinții sau gingiile au fost principalul motiv al ultimei vizite (38,2%). Acest motiv a fost invocat mult mai frecvent de către bărbați decât de femei.

Circa un sfert din populație (26,3%) a raportat că motivul principal al ultimei vizite la stomatolog a fost un tratament de monitorizare, 20,7% - o consultație sau consiliere, 12,9% - un control de rutină și 1,9% - alte motive.

Proporția persoanelor care vizitase un stomatolog pentru o consultație sau consiliere a scăzut odată cu vârsta, atât la bărbați, cât și la femei, iar proporția persoanelor care vizitase un stomatolog din cauza durerii sau a problemelor cu dinții sau gingiile sau pentru un tratament de monitorizare creștea odată cu vârsta.

...

Procentul populației care consultase un stomatolog în ultimele 12 luni

Ministerul Sănătății

Datele prezentate sunt o parte din rezultatele studiului STEPS, realizat de Ministerul Sănătății al R. Moldova și Organizația Mondială a Sănătății.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.