Grupări criminale, în spatele unor planuri de destabilizare: Cernăuțeanu și Dragalin comunică detalii (LIVE)

Foto: captură video/ privesc.eu

Grupări criminale, în spatele unor planuri de destabilizare: Cernăuțeanu și Dragalin comunică detalii (LIVE)

Grupări criminale din R. Moldova ar pregăti acțiuni de destabilizare în perioada pre-electorală. E vorba de proteste și acțiuni de discreditare a vectorului politic european, dar și de finanțări ilegale. Despre aceste riscuri comunicate mai devreme de Serviciul de Informații și Securitate, vorbesc șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. 


Irina Soltan

UPDATE. 13.30 Dragalin dă detalii despre căi de finanțare a infracțiunilor anterioare. Una dintre scheme presupune că anumite persoane erau plătire ca să zboare la Moscova pentru 24 de ore și să revină cu câte 8.000 de euro, sumă care nu trebuie declarată conform legii.

UPDATE. 13.20 Viorel Cernăuțeanu precizează că în investigații sunt vizați reprezentanții mai multor partide, inclusiv cei de la Partidul Șansa, dar nu doar.

UPDATE. 13.17 „Avem foarte multe persoane care deja au fost audiate și urmează a fi audiate. La finele lui 2023, Parlamentul a votat o lege, care ne dă nouă, PA, un nou instrument. Ne permite să considerăm o persoană ca martor în loc de participant în acțiune, dacă această persoană cooperează activ cu organul de urmărire penală. 

Ca să ajungi în vârf, trebuie să poți afla informații de la soldații de jos. Când aceste persoane au curajul și beneficii legale, avem mai multe șanse să ajungem în vârf. Deja am început a aplica această prevedere, avem persoane curajoase, care ne spun adevărul și ne permit să avem investigații de succes de succes, cum am avut săptămâna trecută și azi. 

Îndemn cetățenii să conlucreze, ca să putem deconspira astfel de scheme, care ne pun securitatea statului în pericol", a spus Dragalin.

UPDATE. 13:15 Șefa PA a menționat că, în dosarul în care au fost întreprinse acțiunile enumerate, au fost efectuate mai mult de 145 de percheziții, au fost audiate mai mult de 350 de persoane în calitate de martor, sunt peste 20 de persoane cu statut de bănuit sau învinuit. Iar săptămâna trecută au fost reținute două persoane care sunt în arest preventiv pentru 30 de zile. În acest dosar activitatea continuă.

UPDATE. 13:14 Cernăuțeanu a descris acțiunile de destabilizare planificate la București, pentru 6 martie, în timpul vizitei șefei statului, Maia Sandu.

„Erau pregătite peste 200 de persoane să meargă la București organizat de la Chișinău. Dar, prin conlucrare cu organele de drept din România, s-a reușit de a stârpi aceste acțiuni. Clar că o parte dintre ei au reușit să ajungă la București. Însă ceilalți au fost documentați. Sumele care urmau a fi achitate pentru persoanele care trebuiau să compromită evenimentul ajungeau pe zi la sute de euro. La un microbuz de 20 de persoane suma alocată era de 10.000 de euro", a explicat acesta.

Mai mult, intenția de a participa la aceste proteste venea și din partea unui alt partid de la București care se consolidează cu protestatarii de la Chișinău, a precizat Cernăuțeanu.

UPDATE. 13.12 Șeful Poliției Naționale spune că, pe parcursul ultimelor săptămâni, oamenii legii au constatat transmiterea unor așa-zise compensații în total de 3,5 milioane de lei pentru unele acțiuni care au fost realizate în septembrie și octombrie 2023, în contextul campaniei electorale la alegerile locale.

„Acest lucru s-a făcut acum și nu atunci sub pretextul de a nu putea fi documentat atunci, ca motivație de finanțare ilegală a campaniei electorale", spune Cernăuțeanu.

UPDATE. 13.11 Pe parcursul ultimei luni, au fost realizate o serie de măsuri care ar demonstra intențiile unor exponenți ai grupărilor criminale care, prin intermediul mai multor partide politice, ar realiza aceste acțiuni ilegale.

„La 1 martie, cu suportul inclusiv al altor instituții, s-a reușit de a identifica nemijlocit apartamentele conspirative unde se aflau sume de bani în cantități mult mai mari și de fapt unde se repartizau în plicuri pentru curieri, care urmau ulterior să repartizeze aceste sume de bani în teritoriu. În momentul reținerii în flagrant a persoanei, a fost depistată suma de 600 de mii de lei, dar suma totală ridicată se ridică la peste 5,5 milioane de lei", a spus Viorel Cernăuțeanu.

Șeful Poliției a menționat că la mijloc ar fi implicați inclusiv colonei în rezervă cu pregătiri și specializări anume în domeniile respective, care știu bine să gestioneze astfel de procese. Doi dintre ei au fost reținuți. Banii erau destinați pentru acoperirea anumitor datorii anterioare legate de proteste, dar o parte din acești bani erau destinați și pentru următoarele măsuri.

UPDATE. 13:07 „E vorba de mai multe dosare care au legătură unul cu altul. În gestiunea Procuraturii Anticorupție avem dosare care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani. Mai multe din aceste dosare au ca punct comun faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Șor, care finanțează în mod ilegal activitatea partidelor politice și a candidaților la alegeri", a declarat Veronica Dragalin.

Știrea inițială. Oamenii legii au prezentat mai multe materiale audio din care se aude cum anumite persoane discută despre distribuirea unor sume de bani. Din discuții se înțelege că ar fi vorba despre liste cu sute de persoane. La mijloc ar fi acțiuni de finanțare ilegală.

Mai mult, sunt prezentate și imagini video de la percheziții, la care au fost identificate mai multe sume cash.

CONTEXT. Amintim că despre ingerința Kremlinului în treburile interne ale Republicii Moldova a vorbit, recent, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Potrivit lui, atât alegerile prezidențiale din acest an, cât și parlamentarele din 2025, ar prezenta interes pentru Federația Rusă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.