Baba Dochia este adesea asociată cu sosirea primăverii și trecerea iernii. Potrivit legendelor, ea era o bătrână înțeleaptă și înzestrată cu puteri supranaturale, care trăia în Munții Carpați. În fiecare an, în preajma zilei de 1 martie, Baba Dochia se aventura într-o călătorie împreună cu oile sale, purtând o cămașă albă și 12 cojoace de culori diferite, reprezentând cele 12 luni ale anului.
Legenda: Traian şi Dochia
Personajul Dochiei este asociat cu legenda Traian şi Dochia, culeasă de Gheorghe Asachi. Despre Traian şi Dochia, celebrul critic literar George Călinescu, spunea că este „rezultatul unei întregi experiențe de viață a poporului român”. Legenda spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac, Decebal. Traian, cuceritorul Daciei se îndrăgostește de Dochia. Aceasta refuză să i se alăture și se refugiază împreună cu „a ei popor” pe muntele considerat sacru de către daci, Ceahlău. Dându-și seama că nu poate scăpa de patima lui Traian, Dochia îi cere ajutor zeului suprem Zalmolxes, care o transformă împreună cu turma sa în stâncă.
Legenda fiului Babei Dochia, numit Dragobete:
O altă variantă spune despre Baba Dochia că a avut un fiu, Dragobete, care s-a căsătorit împotriva dorinței ei. Ca să-şi necăjească nora, într-o zi rece de iarnă i-a dat acesteia un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să-l spele, pentru ca lâna să devină albă. Fata a spălat lâna, degetele îi sângerau, dar culoarea lânii rămânea tot neagră. De disperare, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Iisus Hristos i-a dat o floare roșie, să spele lâna cu ea. Fata a pus floarea în apă și lâna s-a albit. Fericită că a reușit să ducă la bun sfârșit această sarcină grea fata se întoarce acasă. A pornit spre casă, iar soacra ei, Dochia, a acuzat-o că Mărțișor (cum îi spunea fata, căci nu-l recunoscuse pe Iisus) era iubitul ei. Pornește îmbrăcată în nouă cojoace (unele variante povestesc de 12) în căutarea primăverii. Pe parcursul călătoriei soarele puternic o face să își scoată rând pe rând, cele nouă cojoace pe care le purta, până rămâne fără nici unul. În acest timp, vremea se schimbă brusc și Baba Dochia îngheață, transformându-se în stâne de piatră.
Cum îți calculezi baba în funcție de data de naștere
În numerologie, zilele babelor se aleg în funcție de ziua nașterii sau suma celor două numere. De exemplu: dacă o persoană este născută pe data de 17 se adună 1+7=9, deci va alege ziua a noua din luna martie. În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de Babă, vei ști cum îți va merge tot anul. Zilele luminoase, însorite vor aduce fericire, noroc și belsug, în timp ce vremea rece, cu ploi și ninsori înseamna lacrimi, necazuri, sărăcie, neîmpliniri, previziunea ar fi valabilă tot anul. Potrivit tradiției, se spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei acesta este un semn de bogăție.
Tradiții și superstiții în zilele Babelor
- În multe regiuni, la ţară, femeile ţin ziua de 1 Martie ca pe o sărbătoare religioasă, deşi ea nu are cruce roşie în calendarul ortodox. Ele nu lucrează şi nu spală rufe, de teamă să nu o supere de Baba-Dochia cea urâcioasă, care poate întoarce crivăţul şi gerul în prag de primăvară.
- Oamenii mai cred că vremea Babei pe care ţi-ai ales-o arată nu doar norocul de peste an, ci şi firea ta, veselă şi generoasă sau egoistă şi rea.
- Zilele Babei sau Babele de Martie reprezintă, în mod simbolic, confruntarea dintre vechiul și noul an, dintre iarnă și vară, dintre frig și cald.
- În trecut, ziua Babei Dochia era respectată cu sfințenie pentru ca frigul să nu aducă pagube câmpului, iar anul să fie unul bogat. Se spune că Baba Dochia are puterea de a feri de înec ori de a îngrășa vitele.
- Ziua de 9 martie, când Baba-Dochia îngheaţă pe munte, este considerată hotarul dintre iarnă şi primăvară. După această dată, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici, încep zilele Moşilor care anunţă căldura şi vremea bună pentru semănat.
- Zilele friguroase de după 9 martie, când se întâmplă să mai ningă, poartă numele de Zăpada mieilor, numai bună să înmoaie pământul pentru arături. După ele, vin zilele calde ale păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului, Ziua Mierlei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.