Recean: „Suntem pe calea ireversibilă spre UE". Reportul Guvernului pe partea de aderare la uniune

Foto: Parlamentul

Recean: „Suntem pe calea ireversibilă spre UE". Reportul Guvernului pe partea de aderare la uniune

În 2023, R. Moldova a reușit să obțină statut de țară candidat la integrarea în UE și să deschidă negocierile de aderare. Mai mult, țara noastră a găzduit zeci de oficiali la Summitul Comunității Europene și a obținut sprijin financiar și recunoaștere internațională de la state partenere. Despre aceasta comunică în Raportul de activitate al Guvernului, premierul Dorin Recean, prezent la ședința Parlamentului din 14 martie.

Irina Soltan

„Moldova este o țară europeană și viitorul nostru este unul al păcii, bunăstării și prosperității în marea familie a Uniunii Europene. Pentru Moldova europeană trebuie să ne unim cu toții forțele, pentru Moldova europeană trebuie să continuăm reformele care aduc beneficii cetățenilor și țării", a spus Dorin Recean. Așa premierul și-a început discursul în fața deputaților, pe partea de integrare în UE și relații internaționale. .

Recean remarcă faptul că 2023 a fost un an decisiv pentru procesul de aderare la Uniune Europeană. Țara noastră a trecut prin deciziile istorice ale Consiliului European de a oferii stat de țară candidată la aderare. Iar mai apoi, CE a aprobat inițierea negocierilor de aderare, ceea ce, a reprezentat un succes important pentru Republica Moldova, consideră șeful Guvernului.

Este un merit incontestabil al președinte Maia Sandu, al majorității parlamentare, al echipei de funcționari din ministere și agenții, dar și al majorității covârșitoare a cetățenilor acestei țări care susțin drumul nostru ireversibil spre UE.

Autor: Premierul Dorin Recean

Tot în 2023, la 1 iunie, Moldova a fost centru diplomației europene, găzduind cel de-al doilea Summit al Comunității Europene. 48 de șefii de state și guverne și-au exprimat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE, conferind vizibilitate internațională și credibilitatea acțiunilor pe calea implementării reformelor.

Iar în luna octombrie, Moldova a găzduit reprezentanți de state partenere la cea de-a patra reuniune a conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de Franța, Germania și România în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Platforma a reunit peste 50 de delegații din 37 de state partenere și 20 de organizații internaționale. Au fost semnate cinci memorandumuri de înțelegere între R. Moldova și partenerii internaționali cu un sprijin financiar de 149 milioane de euro, inclusiv cu granturi de 40 milioane de euro.

În centru atenției sunt și cetățenii noștri din diaspora, veritabili ambasadori ai R. Moldova. Guvernul a implementat politici ample de sprijin pentru revenirea lor acasă. Acțiuni de modernizare a serviciilor consulare pentru a asigura eficiență crescută. Vizitând satele și orașele Moldovei, am cunoscut familii care au revenit acasă, au deschis o afacere și contribuie la dezvoltarea economică a țării. Am cunoscut și tineri care au revenit de la studii din străinătate, s-au angajat în instituții publice și contribuie la avansarea țării pe calea prosperității. 

Autor: Premierul Dorin Recean

Pe finalul, premierul a îndemnat întreaga societate să se implice activ la acțiunile de aderare la UE.

Construcția Moldovei nu este un proces de o zi sau două. Acest proces durează și e nevoie de fiecare dintre noi ca să reușim să construim o Moldova europeană de la nord la sud, în cele mai mici sate și cele mai mari orașe, doar dacă toată țara pune umărul.

Autor: Premierul Dorin Recean

CONTEXT. Menționăm că la 13 martie premierul Dorin Recean a prezentat Raportul de activitate a Guvernului în 2023. Mai multe detalii despre proiectele care au fost realizate, pot fi urmărite aici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.