Bugetul Fondului este format din alocațiile anuale din bugetului de stat pentru subvenționarea mass-mediei, donații, sponsorizări și granturi oferite de persoane fizice sau juridice din țară sau străinătate. Iar volumul subvențiilor alocate va fi stabilit în funcție de domeniile prioritare de subvenționare stabilite pentru anul respectiv. Plafonul maxim pentru un proiect este stabilit de Consiliul de experti si aprobat de ministrul Culturii.
Instituțiile mass-media care vor beneficia de subvenții din partea statului vor fi selectate printr-un concurs organizat de Ministerul Culturi.
La competiție pot participa instituțiile mass-media care sunt în Registrul de stat al unităților de drept la Agenția de Servicii Publice, care respectă prevederile Codului deontologic al jurnalistului, care își desfășoară activitatea în domeniu de cel puțin un an. Totodată, instituțiile care participă la concurs, în momentul depunerii dosarului de participare nu trebuie să aibă restanțe de achitare a impozitelor și taxelor la bugetul public național și nu trebuie să se afle în procedură de insolvabilitate sau de lichidare. Mai mult, instituțiile nu trebuie să se afle pe lista de interdicție a beneficiarilor de subvenții și să nu fie sancționate de Consiliul Audiovizualului, pe parcursul ultimelor 12 luni pana la adoptarea deciziei de lansare a concursului.
La concurs nu pot participa furnizorii publici de servicii media audiovizuale, instituțiile mass-media finanțate de la bugetul public, cele departamentale, publicațiile periodice cu caracter publicitar și institutțile mass-media fondate de partidele politice.
Proiectele prezentate în concurs pot include și subvenții pentru componenta de dezvoltare instituțională (instruire sau utilaje și echipamente profesionale), precum si, dupa caz, pentru distribuirea publicațiilor periodice tipărite.
Proiectul are drept scop dezvoltarea pluralismului mediatic, sprijinirea proiectelor culturale, educaționale și alfabetizarea media, încurajarea abordării în mass-media a subiectelor și problemelor din domeniile de interes social, sprijinirea investigațiilor jurnalistice în problemele de interes public și fortificarea independenței editoriale și economice a mass-mediei din țară, se arată în proiectul Legii.
Instituția responsabilă de promovarea și coordonarea politicii de subvenționare este Ministerul Culturii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.