Conform datelor din raportul de audit al CCRM, în anii 2021 și 2022, la USM au absolvit studiile 2.218 tineri. Ulterior, 5,8% dintre studenții care au fost pe locuri finanțate de la bugetul de stat, după absolvire s-au angajat în câmpul muncii. Toate acestea, indică rata de performanță a instituției.
Toate acestea în contextul în care, potrivit Codului educației, instituțiile de învățământ superior trebuie să colaboreze cu mediul de afaceri și să monitorizeze angajarea studenților în câmpul muncii.
De cealaltă parte, reprezentanții USM explică faptul că la nivel național nu există o modalitate de monitorizare, iar studenții aleg să nu comunice aceste aspecte ulterior universității, considerându-le aspecte din viața personală. O altă problemă menționată ține de oferirea locurilor de muncă pentru studenții absolvenți.
Noi ducem o evidență a angajării studenților noștri în câmpul muncii, prin comunicare directă cu studenții noștri. Însă, aceste informații au o doză destul de mare de subiectivitate, pentru că studenții pot refuza să răspundă (...) Locuri pentru angajare noi primim doar pentru studenții de la științele educației, problema este că nu există locuri pentru absolvenți.
Autor: Reprezentanța USM
Ministerul Educației precizează în acest moment este dezvoltată o metodologie de urmărire a absolvenților în câmpul muncii, iar primele rezultate vor fi anul 2025.
În același timp, în baza acestui indicator este stabilită finanțarea complimentară pentru instituțiile de învățământ, iar, conform auditului, doar 30% dintre absolvenți sunt monitorizați în ceea ce ține de angajarea după absolvire.
Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe AGORA sunt informații importante, investește în dezvoltarea platformei cu un abonament digital. Devino membru https://agora.md/membership
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.