Câți bani dau moldovenii la nunți? „Fiecare pune cât îi permite buzunarul “ (VOX)

Colaj AGORA

AGORA

Câți bani dau moldovenii la nunți? „Fiecare pune cât îi permite buzunarul “ (VOX)

Organizarea unei nunți reușite presupune cheltuieli de mii de euro din partea mirilor. Dar oare câți bani cheltuie moldovenii, atunci când sunt invitați la un asemenea eveniment? Am întrebat oamenii de pe stradă, dar și două organizatoare de evenimente cât se pune pe masă la o nuntă.

Laura Macari

Întrebați câți bani pun pe masă la nunți, chișinăuienii au oferit răspunsuri diferite. În timp ce unii au răspuns că invitații ar trebui să ofere 400-500 de euro, alții au spus că 1.000 de euro ar fi cel mai bine. Pe de altă parte, unele persoane au spus că fiecare oferă cât poate și că suma ar trebui să fie simbolică.

Majoritatea invitaților moderni, care cunosc prețurile serviciilor pentru o nuntă, se orientează în jurul sumei de 150 de euro de om. Această sumă, de obicei, vine să acopere meniul și băuturile. Din postura de invitat, nu te responsabilizezi să acoperi toate poftele tinerilor. Dacă aceștia și-au asumat un decor mai scump ori niște invitați speciali, a căror prestație costă cât meniul pentru 100 de oameni, nu înseamnă neapărat că tu trebuie să scoți mai mult din buzunar.

Autor: Mirela Urușciuc, organizatoarea de evenimente

Un minim pe care ar trebui să-l pună invitații pe masă atunci când vin la eveniment, ca tinerii să-și scoată măcar cheltuielile, ar fi în jur de 350 de euro. Asta ține de cuplu. Dacă să vorbim de om, am văzut plicuri și de 50, și de 100 de euro.

Autor: Alina Ciobanu, organizatoarea de evenimente

Locuitorii capitalei au spus că cei mai mulți bani la nuntă ar trebui să ofere părinții, nașii, rudele și prietenii apropiați. Aceștia au spus că suma de bani oferită depinde de mai mulți factori: prețurile din meniu, importanța mirilor în viața lor și veniturile pe care le are fiecare invitat.

Cele mai generoase daruri vin de obicei de la părinți, nași, frați, surori, șefi și alte poziții de statut. Relația cu mirii și gradul de apropiere sunt un criteriu de oscilație a sumelor. Dacă vorbim despre prieteni, atunci suma se poate dubla, iar în cazul părinților și nașilor - se mai adaugă un zero.

Autor: Mirela Urușciuc, organizatoarea de evenimente

Eu consider că nașii sunt exact aceiași invitați ca și toți ceilalți. Hai să nu uităm că ei au mai multe cheltuieli. De asta, părinții sunt cei care pun cei mai mulți bani și își asumă o parte din cheltuieli. 

Autor: Alina Ciobanu, organizatoarea de evenimente

Am întrebat oamenii de pe stradă dacă sumele de bani oferite de invitați ar trebui să fie cunoscute de către miri sau să rămână anonime. Și în acest caz, răspunsurile diferă. Unii au răspuns că ar fi mai bine ca sumele să nu fie cunoscute, pentru a se evita neînțelegerile, iar alții au spus că acest lucru ar lăsa loc de speculații.

De aceiași părere sunt și unii organizatori de evenimente. În timp ce unii ne-au spus că în ultima perioadă nu s-a mai pus atât de mult accent pe ce se scoate din nuntă, mirii fiind conștienți că poftele lor nu trebuie și pot să nu fie acoperite de darul invitaților.

„Din acest motiv, plicurile de pe masă pot să fie fără nume, ca nimeni din invitați să nu se simtă presat să corespundă standardelor. Fiecare pune cât poate. Dacă a fost invitat, se presupune că s-au știut posibilitățile”, ne spune organizatoarea de evenimente, Mirela Urușciuc.

În același timp, alții numesc această tradiție „un moment ce ține de sinceritate, bun simț și corectitudine”.

„Eu am avut cupluri care nu au pus plicuri, pentru că și-au asumat toate cheltuielile și au făcut evenimentul din plăcere. Dar trebuie să ne raportăm și la partea financiară, care este destul de importantă. Eu tot timpul recomand să fie aceste plicuri semnate”, explică pentru AGORA organizatoarea de evenimente, Alina Ciobanu.

CONTEXT. Piața de evenimente din R. Moldova este în plină evoluție. Tot mai multe cupluri aleg să se detașeze de formatul tradițional și renunță la organizarea nunților „după cum se cuvine”. Devin tot mai rare nunțile cu sute de invitați, lăutari și obiceiuri. În schimb, se acordă o mare atenție identității vizuale a evenimentului și atmosferei relaxante.

În acest context, anterior am scris despre cât costă o nuntă în Republica Moldova și care sunt tendințele.

*Dragă cititor, îți mulțumim că ne citești, privești, asculți. Dacă apreciezi munca noastră, dă-ne putere să continuăm să expunem fapte și să creăm proiecte speciale. Devino membru https://agora.md/membership

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.