Prețul semințelor de floarea-soarelui a crescut cu 7% în două săptămâni

Prețul semințelor de floarea-soarelui a crescut cu 7% în două săptămâni

De la începutul lunii aprilie costul acestui produs agricol pe piaţa din R. Moldova s-a majorat cu peste 7%. Se întâmplă după ce prețul semințelor de floarea soarelui doar de la începutul acestei săptămâni s-a majorat cu circa 3%, scrie Mold-Street.

Olga Scripnic

Potrivit datelor publicate de grupul Trans-Oil, preţul unei tone de seminţe de floarea soarelui a ajuns la 7.250 lei - la fabrica Floarea Soerlui din Bălţi, cu 200 de lei mai mult decât era săptămâna trecută şi cu 496 de lei mai mult decât în luna martie.

Fabrica Trans Oil Refinery din Ceadîr Lunga oferă un preţ de 7.440 de lei, comparativ cu 6.947 de lei în martie, iar Danube Oil Company din portul Giurgiuleşti  400 de dolari, cu 30 de dolari mai mult decât era în martie. Astfel doar în două săptămâni preţul a crescut cu peste 7%.

Anterior Stela Ostroveţchi, directorul întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi, a explicat pentru Mold-Street că majorarea preţului de achiziţie survine după ce compania a reuşit să vândă o anumită cantitate de ulei vegetal în Egipt. Mai mult, această ţară a devenit în ultima perioadă una dintre principalele pieţe de desfacere pentru uleiul vegetal din R. Moldova.

„În plus, cel mai mare procesator de seminţe ar avea nevoie de materie primă pentru a-şi relua activitatea, pe care a sistat-o încă la mijlocul lunii martie. Deocamdată stocurile disponibile la întreprindere nu îi permit acest lucru. Or capcitatea de procesare doar la fabrica din Bălţi este de 1.200 de tone de seminţe pe zi”, spune Ostroveţchi.

Potrivit datele anunţate de Ministerul Agriculturii, stocurile de seminţe de floarea soarelui la producătorii agricoli din R. Moldova sunt de circa 50.000 de tone, în timp ce anterior MAIA vorbea de o cifră de şapte ori mai mare  350.000 tone.

Expertul în agricultură Iurie Rija a estimat că această majorare a preţurilor ar putea stimula agricultorii să îşi vândă seminţele de floarea soarelui din stocuri.

CONTEXT. Amintim că la 26 martie, cel mai mare producător de ulei vegetal din R. Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălți, şi-a sistat activitatea. Motivul invocat de administrația fabricii este situația de pe piața locală de semințe de floarea soarelui, dar și cea de pe piața globală a uleiului. Mai exact, se face referire la stocurile de semințe și prețul cerut de agricultori.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.