Curtea Constituțională și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au explicat că, în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ. Contraindicațiile absolute la vaccinare sunt doar reacțiile alergice periculoase, ceea ce se întâmplă foarte rar.
Autor: Vladimir Bolocan, șeful Direcției municipale sănătate
Bolocan a adăugat că, în cadrul Centrului Mamei și Copilului, există un centru special creat pentru a analiza cazurile de contraindicații temporare pentru vaccinare. În momentul în care contraindicațiile temporare nu mai există, atunci copilul poate fi vaccinat.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care, de la începutul anului, în R. Moldova au fost înregistrate peste 37 de cazuri de rujeolă.
Vaccinarea împotriva rujeolei se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu s-au vaccinat la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.
Amintim că, în 2018, Curtea Constituțională a decis că decizia autorităților de neadmitere a copiilor nevaccinați împotriva rujeolei în școli și grădinițe nu contravine Constituției. Excepție fac doar cazurile în care există contraindicații medicale în acest sens.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.