Programul de control al cancerului. Autoritățile își propun reducerea mortalității prin cancer cu 7% către anul 2025

Foto simbol

Programul de control al cancerului. Autoritățile își propun reducerea mortalității prin cancer cu 7% către anul 2025

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru perioada anilor 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului. Principalul obiectiv al autorităților în sănătate este reducerea mortalității prin cancer cu 7%. Pentru implementarea planului, Guvernul a alocat peste 702 milioane de lei.

Ana Baciu

Pentru realizarea obiectivului general, programul integrează cinci obiective specifice, care implică un răspuns axat pe prevenire în toate sectoarele și domeniile de politică, și acțiuni de consolidare a sistemului de sănătate.

Primul obiectiv este reducerea cu 10% până în 2025 a incidenței tipurilor de cancer: pulmonar, de piele, stomac, ficat, prostată, colorectal, cervical şi mamar prin controlul factorilor de risc comportamentali (fumatul, consumul de alcool, alimentaţie, activitate fizică).

Sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce al cancerului, inclusiv la refugiați/migranți, (stadiile I şi II) până în anul 2025, este cel de-al doilea obiectiv.

Următorul obiectiv al autorităților este asigurarea accesului a cel puțin 80% dintre pacienții cu cancer, inclusiv cei refugiați/migranți, la servicii calitative de diagnostic, tratament şi îngrijire continuă până în anul 2025.

Un alt obiectiv este dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare şi asigurarea accesului pacienţilor cu cancer, inclusiv cei refugiați/migranți, la aceste servicii.

Și al cincilea obiectiv ține de îmbunătăţirea şi asigurarea funcţionării Registrului Național de Cancer conform recomandărilor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetări în Domeniul Cancerului (IARC).

Pentru implementarea Programului Național de control al cancerului a fost elaborat un Plan de acțiuni pentru perioada anilor 2024-2025, care este organizat în 19 acțiuni stabilite pentru atingerea obiectivului general și a obiectivelor specifice.

Bugetul estimativ pentru realizarea Planului de acțiuni pentru perioada 2024-2025 constituie peste 702 milioane de lei. Totodată, peste 241 milioane de lei sunt preconizate din sursele FAOAM, din bugetul de stat peste 90 de milioane de lei, iar peste 371 de milioane de lei vor fi acoperite din asistența externă.

CONTEXT. În anul 2021 cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova au fost cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.