Integrarea în UE: România va detașa experți la Ministerul Justiției de la Chișinău. Va fi numit un magistrat de legătură

Alina-Ștefania Gorghiu și Veronica Mihailov-Moraru

Integrarea în UE: România va detașa experți la Ministerul Justiției de la Chișinău. Va fi numit un magistrat de legătură

Mai mulți experți din România vor fi detașați, pe termen scurt, la Ministerul Justiției de la Chișinău, astfel încât să ajute la aliniera legislației naționale la standardele europene. Totodată, autoritățile de peste Prut vor institui o nouă funcție, cea a magistratului de legătură, care va îmbunătăți colaborarea statelor pe subiecte de materie penală și civilă. Anunțul a fost făcut în cadrul unei vizite a șefei de la Justiție, Veronica Mihailov-Moraru, la București. 

Anastasia Antoceanu

Reforma justiției este crucială pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Am agreat să furnizăm experți din cadrul Misterului Justiției pentru Chișinău. Vom stabili concret contacte și direcții de lucru, pentru a putea acorda asistență tehnică în reformele din justiție. Vorbim de experți cu misiune scurtă, care vor sprijini autoritățile din Republica Moldova. Va fi un eșantion de 30-40 de experți pe care îi vom pune la dispoziție, pe anumite perioade scurte de timp, colegilor noștri din RM.

Autor: Alina-Ștefania Gorghiu, ministra Justiției din România

Ministra Justiției de la București a menționat că expertiza în diverse domenii ale justiției va putea fi solicitată atât online, cât și fizic.

RM parcurge un proces dinamic, complex, ce ține de pregătirea autorităților naționale pentru negocierile bilaterale pentru procesul de aderare la UE. Expertiza României a fost extrem de utilă până acum, mă refer în special la instruirile oferite de colegii românii în materie de armonizare legislativă. Experiența colegilor vine în întâmpinarea problemelor pe care le abordăm acum. 

Autor: Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției de la Chișinău

Cât ține de instituirea noii funcții de magistrat de legătură al României pentru Republica Moldova, acesta ar urma să aducă un plus valoare în cooperarea judiciară în materie penală și civilă între cele două state, urmând să examineze, de exemplu, cererile de extrădare sau de recunoaștere a anumitor hotărâri, solicitările de acte sau de probe, etc. 

CONTEXT. Menționăm că, în perioada 25 - 26 aprilie, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, se află într-o vizită de lucru la București, la invitația omoloagei sale din România, Alina-Ștefania Gorghiu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.