EVOSign va fi disponibil prin intermediul unei aplicații mobile gratuite, iar în acest fel ar urma să ofere cetățenilor o modalitate facilă de a se autentifica și accesa servicii publice electronice, dar și de a fi utilizată în raporturi civile, atât timp cât părțile sunt acceptă utilizarea acesteia, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Până în acest moment, a fost elaborat cadrul pentru lansarea acestui nou sistem.
Mai mult, acest nou sistem va veni la pachet cu serviciul de identificare la distanță – eKYC, care ar permite utilizatorilor să obțină semnătura electronică avansată, fără necesitatea deplasării fizice pentru a fi identificați, cum se întâmplă la moment în cazul semnăturilor electronice calificate (stick sau SIM), potrivit specialiștilor.
Acest pas vine să sporească și să diversifice tipul de semnături electronice disponibile în R. Moldova, democratizând accesul la identitatea electronică și serviciile publice digitale pentru toți cetățenii, atât din țară, cât și de peste hotare.
Autor: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării
Conform Legii cu privind identificarea electronică și serviciile de încredere, există o diferență între semnăturile electronice calificată și avansată. Mai cu seamă, semnătura electronică calificată (stick USB sau SIM) oferă un grad sporit de securitate, este echivalentă cu semnătura olografă și este recunoscută în toate raporturile dintre stat și cetățeni.
De cealaltă parte, semnătura electronica avansată (EVOSign) permite identificarea semnatarului și poate fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul, cu excepția: aplicării pe documente electronice ce conțin informație atribuită la secret de stat și a aplicării pe documentele electronice în raporturile juridice ale persoanelor juridice de drept public cu persoanele fizice și cu persoanele juridice de drept privat.
Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în R. Moldova, la moment, locuiesc peste 2,5 milioane de persoane. În același timp, conform datelor Biroului de Relații cu Diaspora, mai mult de 1 milion de cetățeni locuiesc la moment peste hotarele țării.
Dintre aceștia, doar circa 260 de mii de cetățeni au semnături electronice și, respectiv, pot accesa servicii publice în format digital.
Responsabilă de gestionarea infrastructurii EVOSign, ca prestator de servicii de încredere necalificat, va fi Agenția de Guvernare Electronică (AGE).
Citește și: Unde? Cum? Cât costă? Tot ce trebuie să știi despre semnătura electronică și cea mobilă
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.