Risipa de alimente în Republica Moldova ar fi mai mare cu 50% față de ceea ce se spune în prezent, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice. Potrivit expertului, 40% din risipa alimentară a Republicii Moldova este din cauza cetățenilor, care merg la magazin, fac cumpărături, plătesc sume enorme de bani, le duc acasă, ca mai apoi pe multe dintre ele să le arunce la gunoi, deoarece nu doresc să le mai folosească.
Indicele risipei alimentare în Republica Moldova, în 2024, are o valoare de 93,4 din 100. În acest an, risipa de alimente per moldovean este de 71 kg, în scădere cu 5 kg față de 2021, când a început să fie măsurată risipa alimentară în Republica Moldova. Risipa de alimente pe țară este de 180 de mii de tone, minus 12,5 kg față de 2021. Aceste 180 de mii de tone ar reprezenta 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km.
Analizând situația din alte țări, expertul a menționat că risipa de alimente a gospodăriilor casnice din Portugalia este de 124 kg per capita anual; Elveția – 119; Serbia – 108; Republica Moldova – 71; Ucraina – 69; România – 67; Olanda – 59; Slovenia – 36; Federația Rusă – 33; Bulgaria – 26; Europa de sud – 90; Europa de nord – 74; Europa de vest – 65; Europa de est – 61.
Pierderile și risipa de produse alimentare în Republica Moldova în 2015 a fost de 11 miliarde de lei, dintre care 3,8 miliarde de lei risipa alimentară din partea populației. În 2017 – 12,1 miliarde de lei, dintre care 4,1 miliarde de lei risipa populației. 2019 – 13,8 miliarde de lei, dintre care 4,7 miliarde de lei risipa populației. 2021 – 15,3 miliarde de lei, dintre care 5,2 miliarde de lei risipa populației. 2023 – 19,4 miliarde de lei, dintre care 6,6 miliarde de lei risipa populației. 2024 – estimativ 20,9 miliarde de lei, dintre care 7,2 miliarde de lei risipa populației.
Autor: Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță a amintit că moldovenii de sărbători fac cumpărături în exces, iar anumite alimente nu sunt consumate, dar aruncate la gunoi. Fiind în ajunul sărbătorilor pascale, în scopul prevenirii risipei alimentare, toți cei care doresc, sunt încurajați să nu fie risipitori, dar să facă donații. La gunoi sunt aruncate produse alimentare care ar putea ajuta pe cineva să nu moară de foame.
Directorul Băncii de Alimente, Oleg Paraschiv, a spus că în primele trei luni ale anului curent au fost recuperate circa 84 de tone de produse alimentare, care au ajuns la 65 de organizații care îngrijesc de circa 9.000 de beneficiari, care sunt la limita sărăciei.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.